Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 96 seconden

Uneto-VNI en Bouwend Nederland gaan jaarlijks een landelijke dag organiseren waarop het thema veiligheid centraal staat. Onder de noemer ‘Bewust Veilig’ gaan beide organisaties vrijdag 17 maart a.s. met alle ketenpartners op de bouwplaats in gesprek over werken aan veiligheid. Het accent zal niet alleen liggen op de regels en beschermingsmiddelen, maar vooral op een veiliger gedrag en een cultuur waarin veilig en verantwoord werken vanzelfsprekend is. ‘Er zijn regels voor veilig werken en veel persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar, zoals valbescherming, helmen en brillen. Maar worden de regels wel gevolgd en de beschermende middelen ook allemaal goed gebruikt?’

Uit cijfers van de Inspectie SZW blijkt dat het aantal ongevallen in de bouw- en installatiebranche oploopt. Daarbij gaat het met name om risico’s zoals valgevaar, onveilige omgang met machines en gereedschap en problematische communicatie op de bouwplaats.

Veilig en gezond werken is de verantwoordelijkheid van álle partijen die samenwerken in een project, aldus de initiatiefnemers. ‘Naast de regels en de beschermingsmiddelen, gaat het om gedrag en een cultuur die veilig werken stimuleert. U kunt dat doen binnen uw eigen bedrijf, maar ook met uw partners in een project of op de bouwplaats.’

Bedrijven kunnen meedoen door een extra toolboxmeeting te organiseren, bijvoorbeeld over de opgeruimde werkplek. Of over valgevaar. Ook kunt u deze dag uw ketenpartners uitnodigen en met hen de bouwplaats ‘controleren’.

Aanmelden voor ‘Bewust Veilig’ kan op www.bewustveilig.com. Op deze website vindt u inspiratie voor deelname en tips van KAM-managers over hoe zij veilig werken bevorderen. Maar ook praktische hulpmiddelen, zoals de digitale toolboxen, arbocatalogi en de Ri&E van Uneto-VNI.

De eerste honderd bedrijven die zich aanmelden, ontvangen een gratis campagnekit. Daarin zitten posters, stickers en een EHBO-kit (voorzien van het Bewust Veilig-logo). Via de site kunt u ook zelf de posters downloaden en uitprinten.

Voor meer informatie over deze dag kunt u contact opnemen met Mari Garcia, m.garcia@uneto-vni.nl.

[related_post themes=”text”]