Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 89 seconden

Of Nederland in 2050 CO2 neutraal is? Doekle Terpstra, voorzitter van Uneto-VNI, is ervan overtuigd. En de installatiebranche gaat in die energietransitie een sleutelrol vervullen. De installateurs als energieregisseurs. Het is een beeld dat mij wel erg aanspreekt. In welke sectoren? Je kunt beter stellen in welke sectoren niet! In de gebouwde omgeving, infrastructuur, industrie en mobiliteit. En dat betekent: kansen voor werkgevers en werknemers om aan de slag te gaan met nieuwe kennis, nieuwe samenwerkingspartners en vanuit een rol die tien jaar gelden nog ondenkbaar was. En dat is spannend en gaaf om te doen!

Terecht stelt u zich wellicht de vraag: hoe ga ik deze kansen verzilveren? Hoe kan ik de regie nemen over de ontwikkeling van mijn loopbaan en mijn eigen koers bepalen? Kortom, wat heeft u nodig om regisseur te worden én te blijven in uw werk? Terechte vragen, waarin wij graag ondersteuning bieden om het juiste antwoord te vinden. Enkele weken geleden hebben we daarom samen met de vakbonden en andere technische opleidingsfondsen de tool www.mijntechniekloopbaan.nl gelanceerd. Een belangrijke stap waarmee we inzicht willen bieden in de huidige kennis en vaardigheden. Digitaal eenvoudig kunnen bepalen waar u staat en wat het volgende station is. Noodzakelijke inzichten om regisseur te kunnen zijn van uw eigen vakmanschap. Regie voeren is echter niet vanzelfsprekend. Daarom gaan begeleiders van loopbaanworkshops en loopbaancoaches actief aan de slag om werknemers met deze tool te leren werken.

De installatiebranche is niet meer te vergelijken met tien jaar geleden. De innovaties volgen elkaar in een razendsnel tempo op. Waar voorheen de installateur vooral onderaannemer was, wordt hij steeds meer spelbepaler. Ik nodig u uit regisseur te worden van uw loopbaan. Om als vakman grip op het spel te krijgen én behouden. Ook zo’n zin in die uitdaging?