Belangstelling uit politiek voor betaalbare overstap op warmtepomp

Gepubliceerd op

Vorige week bezocht een D66-delegatie van Tweede Kamerleden en een plaatselijke wethouder de Helmondse wijk Rijpelberg. Ze verwijderden daar symbolisch de thermostaat van een woning. De bewoners ervan stapten over van stadsverwarming op een warmtepomp. Deze kan met hoge aanvoertemperaturen werken, waardoor de bestaande afgiftesystemen in gebruik konden blijven. Dat wekte de belangstelling van de politici, die met eigen ogen wilden zien hoe een bestaand huis betaalbaar van het gas is af te halen.

Samen met installateur Van Heugten kozen de bewoners voor een alpha innotec LWDV lucht/water- warmtepomp in combinatie met 18 zonnepanelen. Dit type warmtepomp heeft een monobloc systeem en kan dus met hoge aanvoertemperaturen functioneren. Hierdoor hoefde geen lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming, aangelegd te worden. In Helmond zijn al meer mensen van gas af, maar voor zover bekend is deze woning de eerste in de gemeente met een hogetemperatuur-warmtepomp.

Met hun zonnepanelen wekken de bewoners meer stroom op dan dat ze nodig hebben voor de warmtepomp en hun verdere eigen gebruik. Zo besparen ze per maand zo’n 70 euro in vergelijking met de stadsverwarmingskosten die ze eerder hadden. Met de komst van de warmtepomp en de zonnepanelen wordt niet alleen maandelijks geld bespaard maar ook CO2 doordat zij de benodigde stroom voor de warmtepomp zelf duurzaam opwekken.

%d bloggers liken dit: