Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 72 seconden

Hanzehogeschool en BAM Bouw en Techniek hebben een overeenkomst getekend voor de bestekfase van de nieuw- en verbouw van het campuscomplex in Groningen. Deze ondertekening is de eerste stap naar het realiseren van een vernieuwd campusgebouw met een oppervlakte van bijna 31.000 m2. In de eerste fase, tot de zomer van 2018, zal BAM onderdeel uitmaken van het ontwerpteam. Tevens verzorgt BAM de installatietechnische engineering en -modellering in BIM.

Het nieuwe ZP7 complex – een ontwerp van JHK Architecten – krijgt een open opzet met een hoofdstraat als verbindend element. BAM zal gefaseerd een aantal bouwdelen slopen die samen een bruto vloeroppervlak hebben van 16.700 m2. Het hart van het complex, waar onder meer het Atrium en de Van OlstToren zijn gevestigd, zal blijven staan en daar omheen wordt nieuwbouw gerealiseerd van circa 15.000 m2. Met deze nieuwe opzet zal het Atrium gaan fungeren als het kruis- en ontmoetingspunt. De omliggende nieuw gerealiseerde bouwdelen creëren ruimte voor onder andere een FoodPlaza, een conferentiecentrum en het Lucia Marthas Institute for Performing Arts. Tijdens de werkzaamheden kunnen studenten en docenten gebruik blijven maken van het gebouw.

Aardbevingsveiligheid

Naast de nieuw- en verbouw van ZP7 is het aardbevingsveilig maken van het complex een wezenlijk onderdeel van het project. De constructie van de bestaande bouwdelen dient daarvoor aangepast te worden. Hiervoor zijn verschillende constructieve en installatietechnische ingrepen nodig. Bij het aardbevingsveilig maken van de constructie is ook de bestaande Van OlstToren inbegrepen.

De beoogde oplevering staat gepland in 2022.