Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 204 seconden

Bosch GDRBosch breidt zijn bestaande Professional-programma voor accumachines met EC-motoren uit met één accuslagschroevendraaier (GDR) en twee accuslagmoeraanzetters (GDS): de GDR 10,8 V-EC Professional en GDS 10,8 V-EC Professional in het 10,8-volt-systeem en de GDS 18 V-EC 250 Professional in het 18-volt-systeem. Deze bieden de vakman door hun borstelloze EC-motor een 30 procent langere acculooptijd en een tot wel 100 procent langere levensduur dan slagschroevendraaiers en slagmoeraanzetters met conventionele motoren. Zo verleggen de machines bij serietoepassingen de grenzen op het vlak van efficiëntie.

De basis hiervoor is de EC-motor zonder borstel. Deze is volledig onderhoudsvrij en heeft een hoog rendement. Daardoor kan de vakman per acculading langer met de machines werken. Bovendien produceert hij minder warmteverlies en de machines worden niet zo heet. In samenhang met de Electronic Motor Protection (EMP), die tegen overbelasting beschermt, is daardoor de levensduur van Bosch accumachines met EC-motoren verdubbeld in vergelijking met gereedschappen met conventionele motoren. Daarnaast maakt de EC-technologie een heel compacte en lichte constructie van de gereedschappen mogelijk. Daarmee heeft de vakman voor de montage in de installatie-, metaal-, hout- of droogbouw de beschikking over accuslagschroevendraaiers en accu-slagmoeraanzetters die nog beter geschikt zijn voor bovenhands werken en werken op krappe, moeilijk toegankelijke plaatsen.

De GDR 10,8 V-EC Professional en de GDS 10,8 V-EC Professional onderscheiden zich door hun respectievelijk zeskant- en vierkant-gereedschapopname evenals door hun draaimoment. Dankzij Bosch EC-technologie werken de accuslagschroevendraaier (GDR) en accuslagmoeraanzetter (GDS) met een hoog draaimoment van respectievelijk 110 en 115 Newtonmeter en zijn hierdoor geschikt voor 80 procent van alle gangbare toepassingen in hout en metaal. Met slechts één lading van een 2,5 Ah accu draaien ze ongeveer 260 schroeven met een diameter van 4,2 millimeter en een lengte van 65 millimeter in zacht hout of verwerken ongeveer 240 metaalschroeven met een diameter van 8 millimeter en een lengte van 25 millimeter. Bij beide machines zorgen bovendien twee vooringestelde toerentalstanden voor gemakkelijk werken. Het vooringestelde toerental beperkt het risico van het te ver doordraaien en hierdoor afbreken van schroeven tot een minimum. De eerste stand is voorzien voor kleine schroeven, de tweede stand voor middelgrote schroeven. Dat komt bijvoorbeeld overeen met het vastschroeven van platen en houten planken. Een inschakelbare verlichtingsring van drie LED’s zorgt voor een goede verlichting van de werkzaamheden.

De 18 volt slagmoeraanzetter GDS 18 V-EC 250 Professional biedt met een hoog draaimoment van 250 Newtonmeter bij rechts- en linksdraaien samen met een gewicht van slechts 1,9 kilogram de beste verhouding tussen vermogen en gewicht in zijn klasse. Bij montagewerkzaamheden in de staal-, metaal- en machinebouw kan de vakman met deze machine bijvoorbeeld verroeste betonschroeven met een maximale diameter van 16 millimeter met gemak losdraaien. Met één lading van de 5,0 Ah accu verwerkt de GDS 18 V-EC 250 Professional 175 schroeven met een diameter van twaalf millimeter en een lengte van 35 millimeter. De machine onderscheidt zich bovendien door zijn zeer compacte bouwvorm en slanke handgreep. De kogelvergrendeling op de ½-inch-vierkantschacht maakt snel en eenvoudig wisselen van de dopsleutel mogelijk. Bij de verdere uitrusting van de accuslagmoeraanzetter hoort bovendien een LED in de machinekop.

Om het toepassingsspectrum van slagschroevendraaiers (GDR) uit te breiden biedt Bosch een systeemoplossing bestaande uit een machine en een accessoire. Met de boor HEX-9 MultiConstruction kan de vakman nu ook met een accuslagschroevendraaier boren en zo een extra machine uitsparen. De HEX-9 MultiConstruction werd speciaal ontwikkeld voor het gebruik in combinatie met een slagschroevendraaier (GDR). De machine heeft een zeskantschacht, die bijvoorbeeld samen met de GDR 10,8 V-EC Professional voor de best mogelijke krachtoverdracht zorgt. Bosch stelt daarmee en lichtgewicht systeem ter beschikking waarmee de vakman in alle gangbare materialen zoals hout, kunststof, tegels, metselwerk en plaatstaal kan boren. De HEX-9 MultiConstruction biedt met zijn scherpe, diamantgeslepen snijkanten een lange levensduur en met zijn centreerpunt van hardmetaal kan men nauwkeurig beginnen te boren en is een goede boorgeleiding mogelijk.

De accuslagschroevendraaier en accuslagmoeraanzetters van de 10,8- en 18-volt-klasse zijn vanaf mei 2015 bij de dealer verkrijgbaar. Passende accessoires heeft Bosch eveneens in het programma: het ‘Diamond Impact’-assortiment omvat Torx-, PH-, PZ- en Hex-bits met een lengte van elk 25 en 50 millimeter en een ‘Anti Shock’-bithouder. Het ‘Impact Control’-assortiment omvat verschillende dopsleutels en doppen. Beide werden speciaal ontwikkeld voor gebruik met slagmoeraanzetters.

Voor meer informatie: www.bosch.com