Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 73 seconden

De Apeldoornse wijk Zuidbroek is 68 zéér energiezuinige woningen rijker. Woningcorporatie Ons Huis en bouwer-ontwikkelaar Van Wijnen realiseerden hier een project dat voldoet aan de BENG-eisen die gelden vanaf 2020. “Dergelijke toepassingen zijn mooi bij een villa, maar bij dit soort woningen zit de echte winst”, benadrukt Van Wijnen-directeur Joziene van de Linde.

De verandering in wetgeving op het gebied van energieprestaties moet ervoor zorgen dat woningen in de praktijk ook écht bijdragen aan vermindering van CO2-uitstoot en niet alleen op papier. Het nieuwbouwproject aan de Korrelhoed is hier een voorbeeld van. Het is gebouwd volgens de BENG-norm (bijna energieneutraal gebouwd). Het duurzame ontwerp, gecombineerd met een lage huurprijs, betekent vooral comfort en lage woonlasten voor de huurders.

Beleveniswoning
Op één na zijn alle sociale huurwoningen sinds kort bewoond. De laatste woning wordt een aantal maanden ingericht als ‘beleveniswoning’. Bedrijven die bij de bouw waren betrokken kunnen aan professionals laten zien hoe de woning ‘BENG’ is gemaakt. Bezoekers kunnen hier ervaren wat de nieuwe normen in de praktijk gaan betekenen. Daarnaast wordt de woning een plek om kennis te delen en een doorkijkje te geven naar toekomstige technologische ontwikkelingen.

De 68 woningen aan de Korrelhoed zijn verdeeld over acht rijen en liggen in een ruim opgezette woonwijk met veel groen. De woningen vallen op door hun steile zadeldak met zonnepanelen. De nieuwbouw is ontwikkeld door Ons Huis in samenwerking met Van Wijnen Deventer, Saltos, JVZ en Ingenieursbureau Deuring. Het ontwerp is van MTB architecten.