Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 176 seconden

Mensen veranderen en daarmee ook markten. Zo ook de installatiebranche. Onze samenleving wordt technisch gecompliceerder. De klant merkt dit pas als de stroom uitvalt, het drinkwater niet betrouwbaar meer is, we even niet mobiel bereikbaar zijn of wanneer het huis van de buren uit elkaar klapt. Wanneer markten veranderen, ontstaan er kansen. Volop. De tijd is nu om positie in te nemen, kansen te pakken én te verzilveren. Pak de leiding.

Koers bepalen

Onze branche heeft veel vakkundige bedrijven. Installateurs die weten wat ze doen, het ontwerpen en installeren van doordachte oplossingen. Jammer genoeg zijn deze oplossingen zelden zichtbaar. Weggewerkt achter plafond en muur, op zolder of in een technische ruimte. Wij, de installatiebranche, doen gewoon ons werk. Bescheiden als we zijn, we doen het goed.

Maar als gevolg van de snelle technologische ontwikkelingen vraagt de samenleving in deze tijd veel meer van ons. De klant vraagt: hoe ga ik veiliger en comfortabeler wonen, werken, zorgen en recreëren? Wij moeten duidelijk maken dat techniek hierin essentieel is. Zodat er een vervolgvraag komt: “Welke partij helpt mij hiermee?” In dat laatste zit nu onze uitdaging: bij de installateur. Dat is iets wat bij de eindgebruiker in de vergetelheid is geraakt!

Een uitdaging die een andere houding van ons als brancheorganisatie vereist. We moeten nu zelf achter het stuur kruipen om richting te geven, initiatieven te ontplooien en een nieuwe trend in te zetten. Niet lijdzaam wachten, totdat de klant zélf een keer komt. Maar koers zetten richting de klant.

 

Koers aanvangen

Als je achter het stuur zit dan moet je het stuur ook vast blijven houden, anders ga je slingeren. Daarom draagt UNETO-VNI actief bij aan oplossingen van maatschappelijke vraagstukken. Zonder dat er een opdracht aan ten grondslag ligt. Op gepaste wijze nemen we steeds meer plaats naast de bouwkolom. Een kolom waarin onze installatiebedrijven nog steeds de rol van ‘klassieke onderaannemers’ spelen. Met de huidige kennisontwikkelingen is dat écht een gepasseerd station.

In ontwikkelingen als bijvoorbeeld BIM wordt er steeds meer aandacht gegeven aan de sociale vaardigheden en het innovatieve vermogen van onze vakmensen in het veld. Deze mensen zijn toch de zintuigen van onze branche? Naast het goed uitvoeren van de werkzaamheden pikken zij de signalen op en koppelen dit terug naar het installatiebedrijf en de branche.

Koers vasthouden
Nu vraagt u zich misschien af: wat heeft bovenstaand met mij te maken? Ik vertel het u en doe daarmee een appél op u! Het imago van een branche wordt ook bepaald door u. Bent u de voorvechter om “oude” vooroordelen in stand te houden? Of draagt u liever bij aan het beeld van een dynamische en innovatieve branche. De maatschappij heeft de richting bepaald, onze branche maakt keuzes. Ik vraag u: help mee. Persoonlijk, als onderneming of vanuit de branchevereniging.

UNETO-VNI communiceert de nieuwe rol van u als installateur prominent. Haak daarop in! Werk samen aan een gezamenlijk doel nieuwe markten te genereren met functionele producten en hoogwaardige installaties. Installaties waar gebruik van uw kennis noodzakelijk is en u niet alleen voor de handjes zorgt. Adviseer uw klant goed. Geen technische turbotaal. Maar functionele, praktische, comfortabele, milieuvriendelijke en veilige oplossingen. Laat zien dat u daadwerkelijk in staat bent om de (soms ontechnische) wens van uw klant centraal te stellen binnen uw installatie.

 

U bent de architect van de installaties, bewijs uw klant dat u die rol u op het lijf is geschreven!

Contact? www.leertouwer.nl/maartenvanderboon
@maartenvdboon