Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 151 seconden

Daltonschool Neptunus in Amsterdam heeft de eerste Techniektrofee in ontvangst genomen. Met hun wekelijkse technieklessen, twee lokalen voor wetenschap, een daktuin met eigen weerstation, zonnepanelen, een windmolen, een 3D-printer en een eigen techniekwebsite (www.natuurentechniek.nl) was de jury onder de indruk van de duurzame en geïntegreerde aanpak van techniekonderwijs op deze school.

 

De prijs, een initiatief van het Ir. W. Maas Geesteranus fonds en TechniekTalent.nu, onderstreept welke basisschool uitblinkt in aandacht voor techniek en techniekonderwijs het beste verankerd heeft in het programma. Daarnaast moedigt het andere scholen aan om met techniek aan de slag te gaan. Van de 35 scholen die meedongen naar de prijs, kwam Daltonschool Neptunus als beste uit de bus. De hoofdprijs bestaat uit een wisselbokaal, een oorkonde en een geldbedrag van € 5.000,-.

 

“Op de Neptunus raken leerlingen, jongens en meisjes, enthousiast en geïnteresseerd in wetenschap, natuur en techniek. Door veel verschillende opdrachten: van onderzoek naar waterdiertjes en luchtkwaliteit tot ontwerp van een stofzuiger of vliegtuigvleugel. Van verkennen en bedenken tot ontwerpen, maken en verbeteren. Leerlingen ontdekken en ontwikkelen hier hun talent”, vertelt Rik Kuiper, coördinator Wetenschap, Natuur en Techniek van de winnende school.

 

De jury wees de Daltonschool Neptunus unaniem als winnaar aan, onder de indruk van de duurzame en geïntegreerde aanpak van techniekonderwijs op de school. Ouders, leerkrachten en bedrijven worden bovendien actief bij het techniekonderwijs betrokken. “Daltonschool Neptunus in Amsterdam ademt techniek”, licht Jan Daams, voorzitter van het Ir. W. Maas Geesteranus fonds toe. Coördinator Rik Kuiper: “We vinden het fantastisch om de Techniektrofee te winnen. De bijbehorende prijs helpt bij het verder vorm geven van ons wetenschap en techniekonderwijs.”

 

Ook André van der Leest, bestuursvoorzitter van TechniekTalent.nu, benadrukt het belang van de Techniektrofee: “Techniek leert kinderen oplossingsgericht en creatief denken. Bovendien blijkt de kans dat kinderen op latere leeftijd voor een technische richting kiezen groter, als hun interesse voor techniek al op de basisschool wordt gewekt. Met de prijs zetten Techniektalent.nu en het ‘Maas Geesteranus Fonds’ basisscholen die in de luwte allerlei mooie techniekinitiatieven ontplooien, graag in het zonnetje”, aldus de bestuursvoorzitter.

 

Joost van Elten van de gemeente Amsterdam is trots dat een Amsterdamse school de eerste Techniektrofee won. “De aanpak van Neptunus sluit naadloos aan op ons Masterplan Techniek Amsterdam. Met dit Masterplan willen we dat meer jongeren kiezen voor een hoogwaardige technische opleiding, daar enthousiast over zijn en na afronding daarvan een vervolgopleiding gaan volgen of een technische carrière gaan opbouwen. Door de veelzijdigheid van techniek te laten zien en een ander beeld te vormen van technische opleidingen en -beroepen. Scholen zoals Neptunus laten zien hoe dat kan.”

 

Leerlingen en leerkrachten hadden op deze dag een publieksspektakel voorbereid. 400 Leerlingen vormden met ballonnen een kettingreactie vanwaar de prijsuitreiking plaatsvond en eindigde op het dak van de school waar de Techniektrofee vlag gehesen werd.

Voor meer informatie: www.techniektalent.nu