Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 52 seconden

Vorige week was er veel te doen om de oproep van onder andere Uneto-VNI om binnen drie jaar in bestaande woningen geen gasketel meer te installeren. Als alternatief stelt de brancheorganisatie de hybride warmtepomp voor. Voor en tegenstanders duikelen sindsdien over elkaar heen: te duur, te rooskleurig, eindelijk een eerste stap gezet… Vooralsnog wordt er vooral geargumenteerd op basis van aannames, waarbij het vooral opvalt dat de uiteindelijke oplossing voor de bestaande bouw niet eenduidig is maar maatwerk betreft.

Praktijkvoorbeelden zijn daarom welkom. Een – misschien enigszins gekleurd – maar toch interessante praktijkbeschrijving vonden we op deze LinkedIn-pagina. Een woning uit 1999 die al een jaar lang ‘prima warm wordt gehouden met een all-electric installatie. ‘Er is ook meer dan voldoende warm tapwater en, zo nodig, koeling.’

De 15 PV-panelen hebben 3911 kWh opgewekt. De warmtepomp heeft 3642 kWh verbruikt. Daarnaast verbruikten de ventilatie-unit en de keukenboiler samen ongeveer 350 kWh. De eigenaar kwam dus slecht zo’n 80 kWh te kort. Geen slecht resultaat, vindt hij zelf. De details achter deze getallen legt hij op zijn pagina haarfijn uit.