Wie droomt er niet van? De wijde wereld intrekken en dan ergens op een zonovergoten locatie een bloeiend bedrijf opbouwen. Installateur Berry Gerrissen-Lopez waagde de stap en verkaste van Almere naar Aruba. De rasondernemer klinkt enthousiast aan de lijn. Veel vrijheid, leuke klussen en... geen corona.

Check zijn cv en je ziet het direct: Berry Gerrissen-Lopez is een vrijbuiter in hart en nieren. De 44-jarige installateur begon een jaar geleden aan een nieuw avontuur en verhuisde naar Aruba. “Een goede keuze”, volgens Berry, “die ook nog eens interessante projecten met zich meebrengt”.

Schooltv
Het begon allemaal met een reportage op Schooltv. “Ik was nog jong, lag ziek op de bank en zag een filmpje over loodgieterswerk. Ik vond het geweldig, zo gevarieerd! Vanaf toen was het me direct duidelijk welk beroep ik later wilde gaan uitoefenen.”

Carrière
Berry werkte na zijn opleiding Installatietechniek jarenlang bij verschillende bedrijven, waaronder Breman. Uiteindelijk begon hij in 2015 voor zichzelf. “Om meer vrijheid te hebben en zelf mijn klussen te kunnen kiezen.” Het was wel even slikken, want de concurrentie in de regio Almere en omstreken bleek moordend te zijn.

Emigreren
Al eerder had hij het plan opgevat om zijn geluk in het buitenland te gaan beproeven. Maar waar? Hij onderzocht verschillende opties, waaronder Australië en Frankrijk. Uiteindelijk hakte hij de knoop door en toog hij in 2019 naar Aruba. Een logische keuze, aldus Berry, want zijn vrouw heeft een Arubaanse vader.

Sectoren
De installateur is onder de bedrijfsnaam ‘Plumber Aruba’ werkzaam in de particuliere en utiliteitsbouw. “Meestal gaat het om installatie- en onderhoudswerkzaamheden in vrijstaande woningen. Daarnaast word ik ook wel eens ingeschakeld voor klussen in scholen of bedrijfspanden.”

Klussen
In principe kan hij een breed scala aan installatiewerkzaamheden uitvoeren. Van ventilatie- en aircosystemen neerzetten tot kapotte kranen vervangen. In de praktijk is hij vooral actief als loodgieter. “Kapotte kranen vervangen, wc’s ontstoppen, rioleringswerkzaamheden...” Het heeft er alles mee te maken, “dat timmermannen vaak het loodgieterswerk doen, terwijl ze niet beschikken over de juiste papieren. Sowieso is er hier een enorm gebrek aan vakkennis.” Enfin, Berry heeft al meerdere malen verkeerde hulpstukken en dergelijke moeten vervangen.

Project
Laatst werd hij ook weer ingeschakeld voor loodgieterswerk. Het ging om een vrijstaande woning voor een gezin met 2 kinderen. “De boiler was gesprongen en de man wilde nu een geiser hebben. Toen ik doorvroeg naar hun douchegedrag, heb ik dat afgeraden. De man stond er echter op dat ik alleen een geiser zou installeren. Zo gezegd, zo gedaan en wat ik al had voorspeld gebeurde; de druk viel regelmatig weg. Later kon ik terugkomen om er vooralsnog een boiler met 80 l vat neer te zetten.”

Warm
“Bij zo’n klus ga je behoorlijk zweten. De temperatuur stijgt al flink tijdens de ochtenduren. Arbo-eisen kennen ze hier niet, dus je moet zelf je grenzen in de gaten houden en opletten dat je veilig werkt. Uiteindelijk had ik 12 uur nodig om de inkopen te doen en de nieuwe installatie, bestaande uit een geiser en boiler, te plaatsen onder een afdakje buiten. Het is soms wat behelpen hier; technische groothandels hebben een veel beperkter assortiment. Dat maakt je wel creatief, want je wil per slot van rekening die klant hoe dan ook uit de brand helpen.”

Berry heeft het naar zijn zin. “Ik wil hier blijven en doorgroeien. Uiteindelijk naar een bedrijf waarbij ik ook verschillende mensen in dienst heb. Misschien ook nog wel enkele Nederlanders die hun geluk overzee willen beproeven. ”

 

Op onze nieuwsbrief abonneren