Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 86 seconden

Viega_Afpersstop_1Door de wijzigingen van en uitbreidingen op de algemene voorschriften voor leidingwaterinstallaties, samengebracht in NEN 1006, worden ook alle Waterwerkbladen aangepast. Eén hiervan heeft betrekking op de uitvoering van de persproef. Met de afpersstop speelt Viega Nederland in op deze verandering. Jaarlijks worden er in de installatiebranche zo’n 60.000 lekkages gemeld die gezamenlijk een schade van 200 miljoen euro veroorzaken. Een deel van die schade kan worden voorkomen door het goed en betrouwbaar uitvoeren van een persproef.

Persproeven zijn bedoeld om de lekdichtheid en drukbestendigheid van de gemaakte verbindingen respectievelijk leidingverbindingen te controleren, voordat deze in gebruik worden genomen. Hiertoe kan de leidinginstallatie worden afgeperst met drinkwater, olievrije lucht of een inert gas als kooldioxide of stikstof. Voor het persen dient een aansluiting op de leidinginstallatie te worden gemaakt, waar de druk van het persmedium kan worden gecontroleerd, bijvoorbeeld door middel van een manometer. De lekdichtheid van de installatie is aangetoond wanneer op dit punt de druk dezelfde waarde behoudt.

Bij persfittingsystemen wordt hiertoe in veel gevallen een speciaal aansluitpunt in de installatie gemaakt, dat na afloop weer verwijderd dient te worden. Dat brengt niet alleen extra perswerkzaamheden met zich mee, maar het is een arbeidsintensieve en kostbare werkmethode.

Om dat te voorkomen, brengt Viega de Profipress-afpersstop. Deze voorziet in een klem-schroefverbinding direct op een persfitting als slangaansluiting voor een vulslang en is herbruikbaar. De messing afpersstop wordt geleverd met vul/aftapkraan en wartelmoer en is leverbaar in de afmeting 12 – 54 mm.

Naast de afpersstop voor het Profipress leidingsysteem, wordt ook een afpersstop geleverd voor gebruik in combinatie met het kunststof Pexfit Fosta-systeem dat veelvuldig wordt toegepast voor drinkwater- en verwarmingsinstallaties. Deze afpersstop is direct op de buis toepasbaar en verkrijgbaar voor de maten 16,20 en 25 mm.