Colt International introduceert een gecertificeerde technologie voor de aansturing van natuurlijke rookwarmteafvoerinstallaties in utiliteitsgebouwen: Flex4con. De aansturing kan tevens gebruikt worden voor de ventilatie van gebouwen. Tot 900 aparte (brand)ventilatie-eenheden kunnen individueel worden aangestuurd.

Erik Peeters, commercieel manager brandveiligheid, service en onderhoud bij Colt International: “Met de komst van Flex4con is er een vervanger op de markt van het huidige OPV systeem. Het nieuwe systeem combineert een flexibele sturing van de installatie met een minimum aan bekabeling.”

Met de nieuwe techniek kunnen zowel bestaande als nieuwe RWA-installaties worden aangestuurd. De primaire functie van het nieuwe controle- en besturingssysteem is de aansturing van (brand)ventilatie-eenheden in geval van brand, maar het is ook mogelijk om gericht te ventileren met deze techniek.

Bediening via smartphone of tablet

De Flex4con-aansturing, masterboxen en motorboxen zijn met elkaar verbonden door één datakabel, waarbij alle ventilatie-eenheden een eigen IP-adres hebben. Bediening en het instellen van voorkeuren voor het (ventilatie)systeem kan via een tablet of smartphone. Het systeem is naar wens uit te rusten met regen-, temperatuur- en/of windsensoren die de ventilatie-eenheden automatisch (deels) sluiten bij overmatige temperatuur, regen of wind.

Robuuste behuizing en extra brandbeveiliging
Het controle- en besturingssysteem wordt geleverd in een compacte, robuuste aluminium behuizing van 259x128x90mm (bxhxl). Het systeem heeft twee onafhankelijke energiebronnen – 230 Volt voeding voor de Masterbox en 12 Volt accu’s voor de motorboxen – die zorgen voor een betrouwbare stroomvoorziening, zelfs als de stroom uitvalt. Een speciale noodvoorziening garandeert de aansturing van de brandventilatie-eenheden voor minstens 72 uur na stroomuitval.

Daarbij kent het systeem een extra brandbeveiliging in de vorm van noodschakelaars, die per motorbox worden geplaatst. Deze noodschakelaars zorgen ervoor dat bij een bepaalde temperatuur (externe temperatuur van 75 graden Celcius) of rookbelasting de (brand)ventilatie-eenheden automatisch worden geopend.

Flex4con is gecertificeerd door KIWA op basis van EN12101.