In november was het aandeel van warmtepompen in de duurzame energievoorziening groter dan dat van zonne-energie.  Dit blijkt uit de novembercijfers van Energieopwek.nl. De warmtepompen leverden 1,2 PJ aan duurzame energie. Dat is veel meer dan zonne-energie dat op 0,4 PJ uitkwam. Windenergie produceerde 3,5 PJ. Nu het kouder wordt, stijgt de warmtevraag in gebouwen. De diverse soorten warmtepompen daardoor meer aan de slag. De zwakkere zonintensiteit vertaalt zich in minder productie uit zonnepanelen.

Toch lag de zonproductie in november 80 procent hoger dan vorig jaar. Dat komt omdat er meer panelen zijn en november redelijk zonnig was. De productie van windenergie was gelijk aan november vorig jaar. De molens op land leverden 2,1PJ, die op zee produceerden 1,4 PJ.

Piekdag
De piekdag voor zonne-energie was 4 november. Het aandeel in de elektriciteitsmix was toen 2,3 procent. Op 25 november was het minimum met een aandeel van 0,3 procent. De windpiek was op 24 november toen het 24 procent van de stroomvraag dekte. Met een aandeel van 2 procent was 16 november de slechtste winddag.