Van 6 tot en met 9 september a.s. wordt in het Duitse Essen de vakbeurs SHK georganiseerd. Ongeveer 400 exposanten uit 16 landen zullen hun aanbod op gebied van sanitair, verwarming, klimaatregeling en digitaal gebouwenbeheer presenteren. Tot de hoofdthema's behoren technische oplossingen voor de toepassing van de warmtetransitie, hygiëne in binnenruimten en hygiëne bij drinkwater en digitale badkamers. Daarnaast zijn er verschillende vakfora, waaronder een eigen podium voor zonne-energie.

Voor de eerste keer heeft SHK Essen een apart beursgedeelte over het onderwerp fotovoltaïsche energie (zonne-energie). In hal 2 presenteren exposanten in een vakforum hun aanbod rondom verwarmen, ventileren, koelen en opwarmen van drinkwater met zonne-energie. De producten omvatten o.a. componenten en functionele onderdelen voor fotovoltaïsche systemen en energieopslagsystemen, en er is ook informatie over aanvragen en vergunningen. In hal 2 tonen ook de exposanten van werktuigen en technische uitrusting hun aanbod.

Klimaattechniek
In de hallen 1 en 3 worden de thema's verwarmingstechniek, ventilatie en klimaatbeheersing, hernieuwbare energiesystemen, en gebouwbeheersystemen en -meettechniek gepresenteerd. Een ander belangrijk onderwerp is verwarmen met waterstof via brandstofcelverwarmingssystemen of H2-ready hoogrendementsketels (condensatieketels). Tevens tonen de fabrikanten energiemanagementsystemen.

Sanitair
De sanitairsector is opgedeeld in sanitairobjecten in hal 5 en sanitairinstallaties en watertechniek in hal 6. De trends in de sectoren zijn onder andere meer comfort en design in de badkamer, en barrièrevrije badkamers. Daarnaast bepalen slimme oplossingen zoals digitale en touch-free bediening van watertoepassingen en duurzame producten van natuurlijke materialen, het aanbod van de fabrikanten.

Meer vakinformatie
Naast de sanitair- en verwarmingsmerken zijn er gespecialiseerde fora die hun opwachting maken op de beurs. Het Duitse forum voor hygiëne in de binnenruimte van de vakvereniging SHK NRW gaat in hal 6 in op de afstemming van hygiëne en wonen in binnenruimten. Hoofdthema's van de dagelijks wisselende vaklezingen zijn innovaties op het gebied van luchthygiëne en de omgang met verontreinigende stoffen, die ook het onderwerp zijn van een begeleidende tentoonstelling.
Op het trefpunt ‘Trinkwasser der Bundesvereinigung der Firmen im Gas- und Wasserfach’ presenteren exposanten hun diensten, ideeën en producten met betrekking tot de levering van zuiver en hygiënisch veilig drinkwater.
Een ander vakforum focust zich op een toekomstige energiedrager. Op het dialoogplatform ‘Wasserstoff-Praxis im Dialog’ in hal 2 maken praktische kennis en tentoonstellingen hun opwachting bij de beursbezoekers over het gebruik van op waterstof gebaseerde technologieën. Het gaat hierbij zowel om toepassingsgebieden als om apparaten en componenten. Ook de Campus opleiding voor ambachtslieden en de Start-up-Area zijn in hal 2 aanwezig.

Meer informatie op: www.shkessen.de

VSK 2022: sfeer prima maar uitstraling veranderd

Na twee jaar corona-ellende kon en mocht het weer: een beursvloer vol met exposanten en bezoekers. Met enige vertraging vindt ...

Beoogde energietransitie onhaalbaar door tekort aan technici

Als er niets gebeurt om het technicitekort op te lossen, is het volgens de meerderheid van de technici (56%) en ...

NTA 8800 en haar rol binnen de energietransitie

Op 13 oktober organiseert de Federatie van energieconsultants (FedEC) een lezingenprogramma op de Nationale dag van de Energieadviseur. Het programma ...

Grohe voorziet eerste 3D-geprinte woning in ons land van sanitair

De badkamer en de toiletruimte van de eerste Nederlandse woning van 3D-geprint beton, onderdeel van het ‘Project Milestone’, is voorzien ...