Op de openingsdag van VSK zijn de winnaars van de VSK Awards bekendgemaakt. Ook de publieksprijs kreeg zijn winnaar. Theo Ockhuijsen, Directeur Innovatie Express en BIMpuls, reikte de awards uit.

Winnaars
De VSK Award in de categorie Energietransitie ging naar: Vincent van Itho Daalderop. Deze lucht/water-warmtepomp is speciaal voor de Nederlandse markt ontwikkeld met een vermogen van 4,5 kW. Hij kan als hybride of met een voorraadvat als all-electric toepassing worden geïnstalleerd. Het betreft een monoblock warmtepomp voor binnenopstelling. De warmtepomp heeft dus geen buitenunit. De buitenlucht wordt aangevoerd en afgevoerd met thermisch en dampdicht geïsoleerde leidingen met een diameter van 250 mm. Het toestel is uitgerust met een communicatieprint, zodat hij smart-grid ready is.
De VSK Award in de categorie Gezond & Comfort ging naar: ComfoClime & Thermal Shield van Zehnder. Het is een lucht/lucht-warmtepomp die koelt en verwarmt met verse buitenlucht. Dit in tegenstelling tot klassieke lucht/lucht-warmtepompen die lucht circuleren. Het toestel past bovenop het balansventilatietoestel met warmte- of koudeterugwinning en kan zo extra verwarmings- en koelvermogen toevoegen aan de woning. Het systeem wordt conceptueel gecomplementeerd door het nieuwe geïsoleerde Thermal Shield luchtverdeelsysteem. Deze zorgt ervoor dat de duurzaam verwarmde of gekoelde lucht vrijwel zonder verlies van temperatuur op de juiste plek in huis.

De VSK Award in de categorie Installateurszaken ging naar: Ventus van Ubbink. Het betreft een nieuwe geïsoleerde dakdoorvoer voor een optimale aan- en afvoer van ventilatielucht. De isolatiewaarden van het dak blijven behouden door de luchtdichte afwerking. Daarnaast onderscheidt de Ventus dakdoorvoer zich door het installatiegemak. Slechts een minimale dakdoorbreking is nodig. Door de haakse dakdoorvoer kunnen leidingen direct langs het dakbeschot worden gemonteerd. De Ventus is zowel voor hellende als platte daken en heeft een traploze afstelling, waardoor je de afvoer altijd recht op het dak plaatst. Bovendien wordt de Ventus geleverd in alle gangbare kanaalmaten en is het een complete oplossing inclusief indekdeel en glijschaal of plakplaat.

Publieksprijs
Uit alle genomineerde producten en diensten kon de sector via een online stemsysteem hun keuze bepalen voor de VSK Publieksprijs 2022. Deze is gewonnen door Triple Solar met zijn PVT Warmtepomp. Deze nieuwe warmtepomp werkt samen met PVT-panelen op het dak, die zowel thermische energie als zonnestroom kan opwekken. Het lamelvormige thermisch deel van het paneel onttrekt energie uit de buitenlucht. De combinatie tussen zonlicht en buitenlucht als bron, en de compacte nieuw ontworpen warmtepomp op propaan (R290) maken het mogelijk om ook bij strenge vorst (tot -20 ˚C) aanvoertemperaturen tot 70 ˚C te realiseren. De warmtepomp leent zich voor nieuwbouw, waarbij het apparaat ook een koelfunctie heeft. Voor de renovatie is deze warmtepomp te combineren met de huidige cv-ketel en bestaand afgiftesysteem.

Criteria
De vakjury hanteerde beoordelingscriteria als innovativiteit, oplossingsgerichtheid, praktische toepasbaarheid, sociale impact, duurzaamheid en financiële impact om tot een eindoordeel te komen. Om deel te kunnen nemen aan de VSK Awards moest een product of dienst, naast een veelheid aan strenge criteria, geïntroduceerd zijn ná 1 februari 2020 en de aanbieder moest deelnemen aan VSK 2022.

VSK zet je op voorsprong

Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 59 secondenBezoek de 25e editie van de grootste installatiebeurs van Nederland 17 – 20 ...

Lichtgewicht PVT-warmtepomp in de prijzen

Met haar nieuwe lichtgewicht PVT-warmtepomp heeft Triple Solar de Cobouw Award gewonnen in de categorie Innovatie. De jury loofde de ...

Organisch zonnefolie, radiatorventilator en warmtepomppanelen in de prijzen

The Green Quest Award is toegekend aan Heliatek, producent van organisch zonnefolie. Dit product wordt na 14 jaar ontwikkelen deze ...

Winnaars ZEN-prijs bekend

De winnaars van de ZEN-prijs voor zeer energiezuinige nieuwbouwwoningen zijn bekendgemaakt. Dat gebeurde tijdens het online thuiscongres ‘BENG! Zo doe ...