Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 95 seconden

geberitDrinkwater wordt steeds minder gebruikt bij het doorspoelen van ons toilet. 50 jaar geleden gebruikte één persoon ongeveer 70 liter water per dag voor het doorspoelen van het toilet. Dankzij moderne spoeltechnologie wordt er nog maar 18 liter per persoon per dag gebruikt. Dat is een besparing van meer dan 50 liter water per persoon per dag. Toch is een optimale sanitaire werking gegarandeerd. Eén van de fabrikanten die deze ontwikkeling hebben ingezet is Geberit. Met de introductie van de stop-and-go spoelfunctie en daarna de 2-toets bediening, bood Geberit de consument de mogelijkheid het spoelvolume per spoeling zelf te bepalen. Tegelijkertijd is de maximaal beschikbare hoeveelheid water per spoeling geleidelijk aan gereduceerd. Al enige tijd levert Geberit de stortbak met een 2-toets bediening, voorzien van een grote spoeling van 6 liter en een kleine spoeling van 3 liter water, respectievelijk voor het doorspoelen van een grote en kleine boodschap.

Het verminderen van het spoelvolume, met het behoud van een optimale werking, is alleen mogelijk geworden door het verbeteren van het gehele systeem, als de verbinding tussen de stortbak en het wc-keramiek, de binnenvorm van de toiletpot en de oppervlakteafwerking daarvan. Een belangrijk aspect in deze ontwikkeling is tevens de afmeting van de afvoerleiding en de wettelijke richtlijnen daarin. Je kan immers met minder water het toilet doorspoelen, de riolering achter het toilet moet ook nog goed doorgespoeld kunnen worden.

Moderne toiletontwikkelingen, zoals de opkomst van de douchewc, ondersteunen deze ontwikkeling. Buiten het feit dat deze moderne toiletten juist water gebruiken voor het reinigen van het onderlichaam na het gebruik van het toilet, hoeft er minder vaak doorgespoeld te worden, door het verminderde of het niet gebruiken van toiletpapier. Immers het onderlichaam is middels warm water reeds schoongespoeld en wordt met een föhn of middels minimaal wc-papier droog gemaakt. De nieuwste AquaClean douchewc van Geberit heeft bovendien een vernieuwde keramiekvorm en spoeling, waardoor nog minder water verbruikt wordt bij elke spoeling.