De technieksector verwacht in 2021 een volumedaling van zo'n 5 procent door de coronacrisis. “Toch zal de schade ten opzichte van andere sectoren meevallen”, zei Doekle Terpstra vanmorgen bij BNR, De voorzitter van Techniek Nederland verwacht geen gedwongen ontslagen, maar eerder dat het bestaande tekort aan mensen voorlopig niet zal verdwijnen.

In de utiliteitsbouw zal de grootste klap vallen met een volumedaling van 7 procent. “In de woningbouw blijft de terugval beperkt tot 2 procent”, zei Terpstra. “Maar we zullen uiteindelijk snel herstellen. De bedrijven zullen de volumedaling opvangen in de flexibele schil.”

Sector van de toekomst
Terpstra benadrukte verder dat de techniek de sector blijft van de toekomst. “Ik denk dat bedrijven er alles aan zullen doen om de volumedaling op te vangen zonder afstand te nemen van mensen. Want iedereen weet dat die mensen weer ontzettend hard nodig zijn op het moment dat het herstel er is. Nieuwe mensen zijn wat dat betreft ook weer van harte welkom. Maar zorg ervoor dat deze sector in worst case een beroep kan doen op een NOW-regeling in 2021.”