• Waar stond dat ook al weer?

  Waar stond dat ook al weer?

  Onlangs bezocht ik een bijeenkomst met zo’n 100 kopstukken uit het legionellawereldje. Het ging over het inregelen van warmwatersystemen. Leergierig als ik ben, ga ik graag naar zulke meetings toe. Techneuten besproken er ingewikkelde berekeningen en lichten ze toe. Ook hadden ze het erover hoe moeilijk het is om grote circulatiesystemen in te regelen. Bovendien werd er gesproken over het isoleren van leidingen. Iemand vertelde dat je de aftakleiding van een heetwatercirculatiesysteem niet moet isoleren. Nog niet zo lang geleden had ik hier zelf al een discussie over met iemand van een gespecialiseerd bedrijf die stelde dat juist de gehele …Lees meer »
 • Ben jij regisseur?

  Ben jij regisseur?

  Of Nederland in 2050 CO2 neutraal is? Doekle Terpstra, voorzitter van Uneto-VNI, is ervan overtuigd. En de installatiebranche gaat in die energietransitie een sleutelrol vervullen. De installateurs als energieregisseurs. Het is een beeld dat mij wel erg aanspreekt. In welke sectoren? Je kunt beter stellen in welke sectoren niet! In de gebouwde omgeving, infrastructuur, industrie en mobiliteit. En dat betekent: kansen voor werkgevers en werknemers om aan de slag te gaan met nieuwe kennis, nieuwe samenwerkingspartners en vanuit een rol die tien jaar gelden nog ondenkbaar was. En dat is spannend en gaaf om te doen! Terecht stelt u zich …Lees meer »
 • Een nieuwe koers

  Een nieuwe koers

  De afgelopen jaren heb ik de nodige blogs voor u mogen schrijven. Een belangrijke rode draad in deze blogs is samen te vatten in het woord: kiezen. Waar ga je voor, vanuit welke visie werk je en welk pad ga je dan op? Kiezen geeft kiespijn. Want als je kiest, neem je afscheid van het één en verwelkom je het ander. Dit geldt in zowel bedrijfsmatige als persoonlijke zin. Ook voor mij. De columns heb ik altijd geschreven vanuit mijn persoonlijke drive om kennis en kunde met u te delen. Of om u te prikkelen tot nadenken. Ik schrijf vanuit mijn ervaringen. Over datgene wat ik om mij heen zag en zie gebeuren. Over mijn zienswijze op de installatiebranche. Over de ontwikkelingen die ik op …Lees meer »
 • Energiekabaal

  Energiekabaal

  Doodvermoeiend. De ene keer moet je gaan ‘nommen’, dan wil de schrijvende pers je weer aan de ‘energieneutrale concepten’ helpen. Wat moet je ermee? Installateur ‘Sjaak’ legt adviseur/deskundige René de Brouwer het vuur aan de schenen. De Brouwer is directeur van Evanston Consulting, een adviesbureau dat klanten ondersteunt bij het realiseren van betaalbare en energiezuinige gebouwen met een hoog gebruikerscomfort. Naast zijn werk als adviseur klimt hij ook regelmatig in de pen om in begrijpelijke …Lees meer »
 • Maak lekkage zichtbaar en controleerbaar

  Maak lekkage zichtbaar en controleerbaar

  Dit keer doe ik een oproep aan u, installateur: adviseer uw klanten om periodiek hun watermeterstand bij te houden. Ik heb in mijn loopbaan als opzichter veel trieste gevallen meegemaakt. Klanten die ik moest laten afsluiten omdat ze de waterrekening niet konden betalen. Des te triester als de fout bij de installateur lag. Want, hoewel met regelmaat ijking van de watermeter werd geëist, bleek de oorzaak niet hier maar vooral bij de vakman (of leverancier) te liggen. Een voorbeeld. Bij een nieuwbouwwijk lag het waterverbruik veel hoger dan elders. De oorzaak: lekkage van toiletten. De rubberafdichting was niet bestand tegen …Lees meer »
 • Met handen en voeten

  Met handen en voeten

  Huub Kamp is een nijver baasje. Na jarenlang de scepter te hebben gezwaaid bij verschillende bedrijven, begon hij in 2013 als zzp’er. Kamp Buitenland Verbouwingen is sindsdien actief in Frankrijk en Hongarije. Voor IZ bericht hij sinds oktober 2016 over zijn belevenissen in den vreemde. Kamp’s schrijfsels zijn een bonte schakering van verwondering, humor en leermomenten. In deze aflevering: de zoektocht naar het ideale doucheputje. Wat leven wij toch in een gezegend land. Als installateur kan je overal je producten en materialen betrekken. Van groothandels tot bouwmarkten en zelfs de detailhandel aan toe. Je moet natuurlijk wel weten waar je …Lees meer »
 • Serious fun in de installatiebranche

  Serious fun in de installatiebranche

  Verbaasde blikken, een meewarig lachje of een opmerking in de trend van ‘lekker gespeeld?’. Dat is in het algemeen de eerste reactie die ik zie of hoor wanneer ik spreek of schrijf over LEGO® SERIOUS PLAY® (LSP). Begrijpelijk, want LEGO® is toch iets voor kinderen? Speelgoed voor thuis? Logisch dat een toepassing in bedrijfsmatige zin niet het eerste is waar je bij LEGO aan denkt. En al helemaal niet in de technische branche. Ik werk bij een technisch bedrijf in Barneveld. Ons werk bestaat voor een groot deel uit bedenken, maken en onderhouden van technische oplossingen in gebouwen. De wereld van technologie is dynamisch veranderlijk, innovatief en heeft te maken met veel wet- en regelgeving. Hiervoor moet ook ons bedrijf het nodige regelen in het beleid. Beleid dat is gebaseerd op bedrijfsstrategie. LSP helpt ons op een hele gestructureerde manier strategie en beleid te visualiseren. Maar is ook inzetbaar in …Lees meer »
 • In beweging met LEGO SERIOUS PLAY

  In beweging met LEGO SERIOUS PLAY

  Iedereen weet dat stilstaan achteruitgang betekent. Dit geldt voor jou persoonlijk in kennisontwikkeling, maar ook voor bedrijven. Als bedrijf – een groep samenwerkende mensen – ben je dagelijks aan het werk met bijvoorbeeld mooie projecten en dienstverlening. Daarin kijk jij ook alvast naar de toekomst. Een toekomst die soms dichtbij, soms wat verder weg ligt. Welke kant gaat het op? Welke kennis, kunde en vaardigheden zijn daarbij nodig? Wat wordt er van jou verwacht? Op z’n tijd best lastige vragen die wel beantwoord moeten worden. Door jezelf en door de organisatie. Het samenspel van de antwoorden wordt ook wel ‘beleid’ genoemd. Beleid is belangrijk, omdat daaruit acties worden uitgevoerd en afspraken worden gemaakt. Beleid heeft dus veel met mensen en hun wijze van denken, formuleren en handelen te maken. Wat dit met LEGO® heeft te maken? De ontwikkelaars van LEGO® SERIOUS PLAY® (LSP) waren ruim 15 jaar geleden zich hiervan …Lees meer »
 • LEGO® SERIOUS PLAY®: denken met je handen

  LEGO® SERIOUS PLAY®: denken met je handen

  In mijn vorige bijdrage heb ik verteld over de kracht van LEGO® in beleidsvorming via LEGO® SERIOUS PLAY® (LSP). LEGO kennen we allemaal als speelgoed. Van Duplo tot technisch LEGO. Het bevordert bij kinderen het ruimtelijk denken en creativiteit. Kinderen gaan denken met hun handen. En dat is precies wat LSP ook doet in een bedrijfsmatige toepassing. Zelfs echte woorddenkers gaan met de Deense steentjes aan de slag. LSP betrekt iedere deelnemer er helemaal bij. Voor de volle honderd procent. Ieders eigen belang in een vraagstuk komt ook helemaal op tafel. In stappen wordt een vraagstuk beantwoord. De deelnemers bouwen …Lees meer »
 • In beweging met LEGO SERIOUS PLAY

  In beweging met LEGO SERIOUS PLAY

  Iedereen weet dat stilstaan achteruitgang betekent. Dit geldt voor jou persoonlijk in kennisontwikkeling, maar ook voor bedrijven. Als bedrijf – een groep samenwerkende mensen – ben je dagelijks aan het werk met bijvoorbeeld mooie projecten en dienstverlening. Daarin kijk jij ook alvast naar de toekomst. Een toekomst die soms dichtbij, soms wat verder weg ligt. Welke kant gaat het op? Welke kennis, kunde en vaardigheden zijn daarbij nodig? Wat wordt er van jou verwacht? Op z’n tijd best lastige vragen die wel beantwoord moeten worden. Door jezelf en door de organisatie. Het samenspel van de antwoorden wordt ook wel ‘beleid’ …Lees meer »