Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 175 seconden

Vasco introduceert een serie WTW‐ventilatie‐units. De nieuwe T350 en T500 zijn standaard uitgerust met een veelheid aan functionaliteiten die doorgaans optioneel zijn. Patrick van Beeck, productmanager ventilatie van Vasco: “De units zijn compact en alzijdig te koppelen. Tevens beschikken ze over een constante volumeregeling, een automatische by‐pass, een gatewaykoppeling en worden ze geleverd met een elektrostatisch klasse 6 filter. Dit maakt ze geschikt voor de woningbouw, zowel nieuwbouw als renovatie.”

De nieuw ontworpen T350 en T500 hebben een maximaal luchtdebiet (verplaatste hoeveelheid lucht per uur) van respectievelijk 350 en 500 kubieke meter. De units koppelen dit aan een hoog rendement. De T350 haalt een gemeten gemiddeld rendement van 95,4% bij een debiet van 300 m3 volgens NEN5138. De metalen behuizing is luchtdicht bekleed met EPP. Dit zorgt in combinatie met de EBM‐ventilatoren voor een energiezuinige en fluisterstille unit. De nieuwe generatie ventilatie‐units zijn voor het eerst in Nederland te bezichtigen op de ISH Noviteitenshow van 8 tot 10 mei in De Beursfabriek in Nieuwegein (standnummer 25).

Compact ventilatiesysteem
Installateurs krijgen met de nieuwe T350 en T500 een compact ventilatiesysteem (T350: h724 x b764 x d560 mm), dat licht van gewicht is en eenvoudig overal te monteren. Zowel aan beide zijkanten als aan de boven‐ en onderzijde bevinden zich een in‐ en uitstroomopening waardoor de universele units alzijdig te koppelen zijn. Bijkomend voordeel voor de handelaar is dat zij maar één soort unit op voorraad hoeven te houden.

Functionaliteiten, die doorgaans als optie verkrijgbaar zijn, maken standaard onderdeel uit van de all‐in‐one T350 en T500 units. Zo is er constante volumeregeling voor een gegarandeerde luchthoeveelheid. Patrick van Beeck: “Bij de T350 is het maximale luchtdebiet bij 150 Pa 350 m3/h. Onze units leveren altijd het door de installateur ingestelde debiet. Veranderende omstandigheden zoals filtervervuiling of drukverlies worden door de unit automatisch gecompenseerd. Zo ben je altijd verzekerd van een optimaal binnenklimaat. En de ingebruikstelling is zeer eenvoudig.”

Volledige by‐pass
De units zijn voorzien van een automatisch geregelde volledige by‐pass; de warmtewisselaar schakelt uit wanneer de temperatuur van de buitenlucht hoger is dan die van de afgevoerde binnenlucht. Standaard zit er op de nieuwe units een elektrostatische klasse 6 filter. Deze zuivert de binnenkomende lucht van pollen, bacteriën en fijnstof (vangstpercentage fijnstof PM10 60‐80%).

De ventilatiesystemen met warmteterugwinning halen meer dan 95% van de warmte uit de afgevoerde binnenlucht om nieuw aangevoerde buitenlucht op te warmen. Dit gemiddeld rendement is gemeten bij een luchtdebiet van 300 kubieke meter – de verversingsbehoefte van een gemiddelde woning. Commercieel technisch adviseur Hans Buitenhuis van Vasco legt uit dat de units dit hoog rendement bereiken met weinig energie. “Bij het ontwerp van de T350 en T500 hebben we gekozen voor EBM‐ventilatoren. Deze zijn stil, hebben een laag verbruik en een hoge capaciteit. Daarnaast hebben we de binnenisolatie volledig luchtdicht weten te krijgen door het gebruik van EPP. Een materiaal dat tevens licht van gewicht is en goed warmte en geluid isoleert. De efficiëntie van de nieuwe units zorgt met de lage onderhoudsfrequentie voor een verbetering van de total cost of ownership voor corporaties en woonlastenreductie voor gebruikers.”

Verwarming, koeling en ventilatie op één hub

De nieuwe generatie ventilatiesystemen zijn te koppelen aan de Vasco Gateway. Aan deze hub kunnen naast de ventilatie‐unit ook andere apparaten zoals radiatoren of vloerverwarming gekoppeld worden. Met de Vasco Climate Control App kan vervolgens op afstand de gehele verwarming, koeling en ventilatie worden geprogrammeerd, geregeld en bijgestuurd. De ventilatiesystemen kunnen ook worden uitgerust met automatische in‐ of uitschakeling op basis van vocht‐ of CO2‐detectie.