Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 69 seconden

Per 1 februari a.s. wijzigen de subsidiebedragen voor het opwekken van duurzame energie voor warmtepompen, zonneboilers, biomassa en pelletkachels. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het soort systeem en de energieprestatie. De wijzigingen betreffen de investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) regeling en de Energie-investeringsaftrek (EIA) regeling.

De EIA-regeling is een fiscale regeling, waarmee de overheid ondersteunt bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. U kunt 54,5% van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst, bovenop uw gebruikelijke afschrijving. Hierdoor betaalt u minder inkomsten- of vennootschapsbelasting. Alle energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie staan vermeld in de Energielijst 2018.

Wat houdt de wijziging in?

De RVO heeft voor 2018 bepaald dat, om in aanmerking te komen voor de subsidie, de COP- en SCOP-waarden van buitendelen aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Zo is bijvoorbeeld voor luchtgekoelde Split-, Sky Air- en VRV-systemen bepaald dat de minimale COP- en SCOP-waarden verhoogd zijn van 4,0 naar 4,4. Waar voorheen werd gekeken naar de waarden van de totale installatie (binnen- én buitendeel), wordt de subsidie nu bepaald op basis van de waarden van uitsluitend het buitendeel. Het maximumbedrag dat de RVO heeft ingevoerd, is vastgesteld op €1.000,00 per kW nominaal geïnstalleerd vermogen.

Aanvragen subsidies

Subsidieaanvragen kunnen worden ingediend via de RVO-website. De voorwaarden voor particuliere en zakelijke gebruikers zijn verschillend. Voor meer informatie en het indienen van de subsidieaanvragen: www.rvo.nl/ISDE en www.rvo.nl/EIA.