Sinds afgelopen najaar zijn zeker 74 mensen naar het ziekenhuis afgevoerd als gevolg van koolmonoxidevergiftiging. Twee slachtoffers zijn overleden. Dat blijkt uit een inventarisatie, uitgevoerd door BNR op basis van berichtgeving in de media. Het gaat om gevallen waarbij slachtoffers per ambulance naar het ziekenhuis werden afgevoerd in de periode september 2018 tot nu. Gevallen waarbij slachtoffers ter plekke behandeld konden worden door ambulancepersoneel zijn niet meegerekend.

De bevindingen van BNR sluiten aan bij de cijfers van Geas Energiewacht. Deze installateur houdt al jarenlang cijfers bij over het aantal slachtoffers van koolmonoxide. Omdat niet elke koolmonoxidevergiftiging de publiciteit haalt, is het overigens aannemelijk dat het daadwerkelijke aantal slachtoffers hoger ligt dan de 74 die BNR noemt.

Nieuwe 'gasketelwet'
Morgen debatteert de Tweede Kamer over een nieuwe 'gasketelwet', die het aantal slachtoffers ten gevolge van koolmonoxidevergiftiging drastisch moet terugdringen. Als de wet er komt, is het vanaf 2021 verboden om een cv-ketel te laten installeren door een installateur zonder diploma. Nu mag iedereen een cv-ketel aansluiten. Installatiebedrijven zullen op basis van de nieuwe wetgeving hun bedrijfsvoering zo nodig moeten aanpassen en personeel eventueel laten bijscholen om te voldoen aan de eisen. Naar schatting van de installatiesector zelf, hebben tussen de 1.400 en 2.300 monteurs aanvullende scholing nodig.

Regeling te duur?
De roep om een wettelijke basis voor werk aan gasinstallaties komt voort uit het Koolmonoxide-rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit 2015. Die concludeerde dat bestaande kwaliteitsregelingen de veiligheid van woningbezitters niet kon borgen. Belangrijkste struikelblokken zullen de kosten en handhaving zijn, meldde Techniek Nederland eerder al. Zo is de angst dat de regeling te duur gaat worden voor installatiebedrijven. Ook zoeken de instanties nog naar de juiste wijze om effectief te kunnen handhaven.