Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 111 seconden

Intergas-onderhoudHet Amerikaanse Water Quality Association (WQA) publiceerde in de afgelopen jaren een aantal onderzoeken over het effect van zacht en hard water op het rendement en onderhoud van cv-installaties en de vervanging van kranen en douchekoppen. Duurzaamnieuws.nl heeft de resultaten daarvan op een rij gezet. Zo werd gedurende 90 dagen het effect onderzocht van hard en zacht water op verschillende cv-systemen werkend op gas. Al deze warmwatersystemen behielden bij gebruik van zacht water gedurende de gehele testperiode hun efficiëntie. In de hard-water-conditie werden dalingen in het rendement waargenomen. Met name combiketels verloren rendement.

Met verschillende statistische methoden is berekend hoeveel er bij welke waterhardheid te besparen valt op kosten voor gas en periodiek ontkalken van de cv. Er werd berekend hoe vaak de cv gedurende een 10-jarige levensduur ontkalkt zal moeten worden om storingen te voorkomen (overigens gaven enkele geteste cv-ketels er daadwerkelijk de brui aan in het onderzoek). Bij 10 dH was dat na 4,4 jaar. Over de gehele levensduur van de cv is dat dus 10/4,4 = 2,27 keer. Per dH komt dit neer op 0,23 ontkalkingsbeurten over de gehele levensduur. Overigens werd in het onderzoek uitgegaan van een dagelijks warmwaterverbruik van 190 liter, wat per jaar neerkomt op ongeveer 69 m3. Voor 1 persoon geldt in Nederland een jaarverbruik van 20,1 m3 warm water.

In het studie werden gemiddeld de eerste defecten ten gevolge van kalkaanslag na 1,6 jaar gevonden bij combiketels, bij een hoge waterhardheid (25 dH). In Nederland zou dat betekenen dat gemiddeld na zo’n 4 jaar de cv-installatie niet meer goed werkt ten gevolge van kalkafzetting, waar een normale cv bij gebruik van kalkvrij water 15 jaar meegaat zonder problemen. Of de apparatuur er daadwerkelijk vroegtijdig de brui aan geeft, hangt volledig af van de nauwgezetheid van ontkalken van de warmwaterapparatuur.

Verder werd er getest of de waterhardheid invloed heeft op de doorstroom van kranen en douchekoppen. Na doorstroom van 15 kuub hard water (de hoeveelheid die een gemiddeld Nederlands huishouden per maand gebruikt) waren de kranen en douchekoppen reeds verstopt door kalkaanslag, terwijl de kranen en douchekoppen waar onthard water doorheen stroomde volledige doorstroom behielden. Vertaald naar de gemiddelde Nederlandse waterhardheid (8 dH): na 2 tot 3 maanden zullen kranen en douchekoppen moeten worden ontkalkt om een goede doorstroom te behouden.

Lees het uitgebreide artikel hier.

[related_post themes=”text”]