Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 98 seconden

Huishoudens kunnen veel geld besparen door zuiniger en slimmer om te gaan met water. Alleen al in de douche is heel eenvoudig veel winst te behalen. Ondernemersorganisatie Uneto-VNI rekende uit dat slimmer douchen honderden euro’s per jaar kan opleveren. Als elke Nederlander voortaan een minuut korter doucht, dan bespaart dat in één jaar zelfs 37,5 miljoen m3 water en 240 miljoen m3 aardgas.

 

Nederlanders staan graag onder de douche. Van de 110 liter warm water die het gemiddelde huishouden iedere dag gebruikt, verdwijnt ruim 80 liter in het doucheputje. Het is dan ook niet verwonderlijk dat slimmer douchen een aanzienlijke besparing kan opleveren. Uneto-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, heeft berekend dat het heel makkelijk is om goedkoper te douchen. Door de gemiddelde douchebeurt te beperken tot vijf minuten (nu is het landelijk gemiddelde nog acht en een halve minuut), bespaart een gezin van vier personen ruim 200 euro per jaar. Komt daar nog een waterbesparende douchekop bij, dan loopt de besparing nog veel verder op. Korter en zuiniger douchen levert vooral geld op door een lager verbruik van gas, dat nodig is om het water op te warmen. Alléén al voor het douchen heeft een doorsneegezin in Nederland ruim 230 m3 gas per jaar nodig.

Er zijn meer manieren om het verbruik van water te beperken. Zo is het de moeite waard om in een woning te controleren of alle kranen een waterbesparend mondstuk of een doorstroombegrenzer hebben. Verder is een thermostatische mengkraan zuiniger dan een gewone mengkraan. Ook door wat vaker onder de douche te stappen dan in bad, is veel water, gas en dus geld te besparen.

 

Slimme installaties kunnen voor extra bezuinigingen zorgen. Zo kan een douche-wtw (warmteterugwinning) het wegstromende water gebruiken om koud water op te warmen. De ketel of boiler hoeft dan minder hard te stoken. Ook de vervanging van een oude combiketel, geiser of boiler door een hoogrendement-combiketel scheelt in het gasverbruik.

Voor meer informatie: www.uneto-vni.nl