Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 69 seconden

Px187NDA2NDU0Ny0xLTcxODc5MDU4NQ==Aan het Spaarndammerplantsoen in Amsterdam staan drie monumentale volkswoningbouwcomplexen van Michel de Klerk. Het meest expressionistische blok wordt in de volksmond Het Schip genoemd en behoort tot de top van de architectuurstroming De Amsterdamse School uit het begin van de twintigste eeuw. Deze zomer wordt hier de renovatie van 81 arbeiderswoningen voltooid. Daarbij blijft de authentieke uitstraling van het gebouw in tact vanwege de monumentale status. Bij Het Schip is gekozen voor het gebruik van zonneboilers en PV-panelen. Voor traditionele warmteopwekking wordt gebruik gemaakt van een cv-ketel. Dit systeem is gecombineerd met vloerverwarming.

De reden van renovatie is tweeledig: ten eerste is het casco in matige conditie. Ten tweede is het wooncomfort niet voldoende. Dit laatste wordt onder andere aangepakt door de toepassing van een nieuw geïntegreerd vloerverwarmingssysteem: JK fermafloor. Hiervoor worden in de vloer (opgebouwd uit fermacell gipsvezelplaten) ter plaatse sleuven ingeslepen voor de verwarmingsbuizen.

Vloerverwarming heeft de voorkeur boven radiatoren om twee redenen, legt architect Philip Breedveld uit. “Doorgaans heb je voor een radiator hogere temperaturen (70 – 60°C) nodig om de hele ruimte te verwarmen. Dit is minder duurzaam dan vloerverwarming, waarbij je met lage temperaturen (45 – 35°C) goed kan verwarmen. Daarnaast neemt een radiator extra ruimte in. Hoewel de woningen van het Schip destijds ‘paleizen’ voor de arbeiders waren, zijn ze voor deze tijd vrij klein (60 m2). Met vloerverwarming willen we dus ruimte besparen.”

[related_post themes=”text”]