Eind 2019 zijn Breman en Itho Daalderop met hun Collectief Hybride Systeem uitgeroepen tot winnaars van de Woonstad Energie Challenge. De inschrijving betrof het op een innovatieve manier verduurzamen van portieketagewoningen via het Collectief Hybride Systeem. Onlangs is dit voor bewoners van de Josephstraat in Rotterdam in de praktijk gebracht.

Het Collectief Hybride Systeem

Dit klimaatsysteem bestaat uit één Itho Daalderop HP-S 130 warmtepomp waarmee 3 tot 4 appartementen van woningverwarming worden voorzien. In elk appartement blijven de bestaande ketels (die voorlopig nog niet aan vervanging toe zijn) het warme tapwater bereiden en springen ze alleen bij voor de woningverwarming als het buiten echt koud wordt. Bijkomend voordeel van deze hybride opstelling is dat voor de kleinere appartementen er geen groot voorraadvat nodig is.

Het binnendeel van de warmtepomp wordt samen met de omvormer van de PV-panelen en een buffervat in een door Breman specifiek ontwikkelde module op het dak geplaatst. De afgevoerde ventilatielucht wordt over de verdamper van de warmtepomp geblazen voor extra rendement.

Onlangs is de module geplaatst en kunnen de bewoners profiteren van een lagere energierekening terwijl woningcorporatie Woonstad fors op de CO2 uitstoot bespaart.