Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 105 seconden

Nieuwe woningen Aireywijk voor groene huurdersWoningcorporatie Woonbedrijf heeft de ambitie om samen met bewoners de Aireywijk Genderdal te transformeren tot een zeer duurzame wijk in Eindhoven. Het eerste resultaat is zichtbaar: de nieuwbouw aan de Karel de Grotelaan is opgeleverd en verhuurd. Bij de bouw van deze 14 woningen en 68 appartementen zijn duurzame producten en technieken toegepast. De nieuwbouwwoningen en -appartementen hebben een gemiddelde EPC waarde van 0,09, lager dus dan de huidige eis van 0,4. De woningen zijn energiezuinig; dankzij de hoge isolatiewaarden van daken, vloeren, gevels en de toepassing van tripleglas, maar ook door de toepassing van duurzame energieopwekkingssysteem. Zo hebben de grondgebonden woningen onder andere daken van geïntegreerde zonnepanelen die ongeveer 4.000 kWh per jaar zullen opbrengen. Het zijn zonnepanelen die tevens als dakpan fungeren.

De woningen en appartementen zijn gebouwd volgens de duurzaamheidsprincipes van The Natural Step*). Belangrijkste voorbeeld is de flexibiliteit van de woning, die in de toekomst met minimale inzet van arbeid en middelen aan te passen zijn. Verder zijn er alleen duurzame materialen toegepast. Op het dakterras staat een grote regenton voor de opvang van hemelwater. Het hemelwater wordt via een leiding naar de verschillende tappunten op de galerijen geleid, waar bewoners hemelwater kunnen tappen om de dak- en geveltuinen te bewateren of om ramen mee te wassen. Deze techniek is een innovatie voor de hoogbouw.

De woningen zijn verhuurd aan mensen die het belangrijk vinden om duurzaam samen te leven. De huurders hebben de Stichting Aireywijk Samen Groen opgericht en gaan zelf de gemeenschappelijke tuin en daktuinen onderhouden en ontmoetingen en activiteiten voor de bewoners organiseren. In 2016 gaat Woonbedrijf ook 226 bestaande woningen in de Aireywijk duurzaam renoveren. Van alle woningen worden de daken geïsoleerd en de dakbedekking vervangen. Zo blijft het huis in de zomer koeler en warmer in de winter. Op basis van de wensen van bewoners heeft Woonbedrijf keuzepakketten samengesteld. Bewoners kunnen zelf kiezen voor meer comfort én het moment waarop deze verbeteringen worden uitgevoerd. Het computerprogramma Woonconnect helpt de bewoners daarbij; ze kunnen hun keuze invoeren en zien dan meteen wat dit aan huurverhoging kost, maar ook wat het de bewoners mogelijk gaat besparen aan energiekosten.