Een kantoorpand uit 1920 aan de Nieuwe Herengracht in Amsterdam is omgebouwd tot een modern, energiezuinig gebouw. Met behoud van de grandeur van honderd jaar geleden is moderne techniek toegepast om het pand duurzaam te maken voor de komende eeuw.

J.P. van Eesteren voerde de renovatie van het vijf verdiepingen hoge grachtenpand plus tuinhuis — een totale oppervlakte van circa 1.600 m2 — turn-key uit. In de vooropdracht werd het bestaande pand gestript, waarna ook de afbouw en indeling aan de landelijk opererende utiliteitsbouwer werden gegund.

16 bronnen van 160 meter diep
Het pand kreeg een WKO-installatie in de tuin, waarvoor 16 bronnen van 160 meter diep zijn geboord. Een dergelijk energiearm verwarmingssysteem vraagt echter een hoogwaardige isolatie. Om die reden werd de gehele buitenschil, voor en achter, voorzien van voorzetwanden met nieuwe beglazing, dan wel van nieuwe achterzetramen. Daarnaast kreeg het kantoor een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Om de plafonds op hun klassieke hoogte te laten, zijn de ventilatiekanalen in de isolatiewanden en in speciale, verticale schachten verwerkt.

Op onze nieuwsbrief abonneren