‘Witte motor’ verwarmt huis

Gepubliceerd op

Dat de installatiebranche een belangrijke rol speelt bij duurzaamheid, is zo langzamerhand wel algemeen bekend. De inventiviteit die daarbij een rol speelt, misschien iets minder. Wat te denken van een woonhuis dat verwarmd wordt uit…melk! Installatiebedrijf F.H. Loohuis uit Saasveld stond aan de wieg van deze bijzondere uitvinding.

Milk2Heat is een eigen uitvinding van het installatiebedrijf, waarbij gebruik wordt gemaakt van bestaande technieken. Het werkingsprincipe is feitelijk eenvoudig: gemolken warme melk stroomt met een temperatuur van 37 °C uit een koe. Die melk wordt met een variabele temperatuur naar de melktank getransporteerd. Deze temperatuur is afhankelijk van de warmtevraag. Wanneer de melk wordt gekoeld van 37°C naar 3°C onttrekt de Milk2Heat-unit de restwarmte uit de melk die wordt getransporteerd naar het buffervat voor het verwarmingssysteem. Tegelijkertijd zorgt de Milk2Heat-unit voor de onderhoudskoeling zodat de melktemperatuur op 3°C in de melkkoeltank blijft.

Warmte terugwinnen
Tijdens het koelen van de melk ontstaat warmte die normaal gesproken afgegeven wordt aan de buitenlucht. Door middel van de Milk2Heat-installatie wordt deze warmte teruggewonnen en omgezet in bruikbare warmte voor het verwarmen van warm water en zelfs een woonhuis of andere gewenste doeleinden.

Duizenden euro's besparing
Inmiddels is het systeem bij verschillende agrariërs geïnstalleerd, en naar tevredenheid, zoals bij een melkveebedrijf in Fleringen. Dit bedrijf realiseert met de Milk2Heat-installatie een besparing van ongeveer 4.000 euro per jaar. Bovendien is er genoeg warmte over om het water mee te verwarmen waarmee de koeltank en de melkrobots worden schoongemaakt.

%d bloggers liken dit: