Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 222 seconden

markthalRotterdam is met Rotterdam Centraal en de Markthal de grote ‘winnaar’ van de Nederlandse Bouwprijs 2015 geworden. Rotterdam Centraal won de Bouwprijs in de categorie ‘Gebouwen’; de kabelnetgevels van de vorig jaar met veel publiciteit in gebruik genomen Markthal sleepte de Nederlandse Bouwprijs in de categorie Bouwmaterialen en – systemen in de wacht. De prijzen werden maandag 9 februari uitgereikt door juryvoorzitter prof. dr. ir. Anke van Hal. Dit gebeurde op het Gala van de Nederlandse Bouw, waar iedereen die er in de bouw toe doet aanwezig is.

In de categorie Civiele Kunstwerken ging de Stadsbrug De Oversteek in Nijmegen er met de prijs vandoor. De aanmoedigingsprijs Talent met Toekomst kent twee winnaars: Marc Koehler en ir. Bas van Loenen. In totaal heeft de jury 128 inzendingen ontvangen. Dit heeft geleid tot elf nominaties. De prijs wordt uitgereikt in drie categorieën, daarnaast is er een aanmoedigingsprijs voor Talent met Toekomst.

De Nederlandse Bouwprijs wordt sinds 1991 elke twee jaar toegekend. Het is de vierde keer op rij sinds het uitbreken van de economische crisis dat de prijs wordt uitgereikt. Desondanks signaleert de jury dat veel inzendingen meer dan de moeite waard zijn. De jury prijst het innovatief vermogen van de sector, die veel aandacht voor duurzaamheid aan de dag legt.

Rotterdam CS
De transformatie van Rotterdam CS staat volgens de jury al lange tijd symbool voor optimale kwaliteit. Een enorm contrast met wat het was. Terwijl het zijn functie behield werd het sombere gebouw met ‘enge tunneltjes’ veranderd in een speels, veilig en uiterst aantrekkelijk gebouw. Juryvoorzitter prof. dr. ir. Anke van Hal: “De mooiste entree die een stad zich kan wensen. Met oog voor historie en op alle juryfacetten scorend.” Volgens het juryrapport maken een uiterst complexe opgave en een lean bouwproces het razend interessant. Het gebouw nodigt uit tot reizen met openbaar vervoer; de stad is er rijker door geworden. Rotterdam CS is ingezonden door Team CS (een samenwerking tussen Benthem Crouwel Architects | MVSA Meyer en Van Schooten Architecten | West 8)

Kabelnetgevels Markthal
De Markthal is een architectonisch icoon nabij Station Blaak in Rotterdam. Aan beide kopse kanten van het boogvormige gebouw bevinden zich de grootste kabelnetgevels van Europa. Een zeer intelligent ontworpen systeem en de integratie van constructie en architectuur tonen volgens de jury lef (‘Kathedralenbouwers’). De constructies die Octatube iedere keer weer ontwerpt zijn – zo schrijft de jury – fascinerend. De durf en lef om radicale oplossingen uit te voeren, laten volgens de jury de meeste vooruitgang voor de bouwsector zien. Zeer innovatieve gevel, transparant en rank voor een bijzonder gebouw met minimaal materiaalgebruik. Van Hal tijdens de uitreiking: “Daarbij zet inzender Octatube met deze kabelnetgevels Nederland als kennisland internationaal op de kaart.”

Stadsbrug ‘De Oversteek’, Nijmegen
Nijmegen wilde méér dan alleen een nieuwe brug over de Waal. De stad wilde een brug als onderdeel van stad en landschap, een brug die ruimtelijke kwaliteit toevoegt. De jury vindt deze inzending in alle opzichten zowel bouw- als verkeerskundig een lust voor het oog en procesmatig bijzonder interessant. Er is een uitdagende benadering van marktpartijen toegepast, van bouwen én beheren; binnen tijd en budget. De Oversteek is een mooie en doordachte brug die meer is dan alleen een brug. “De brug toont gevoel voor historie”, aldus Van Hal. Volgens de jury komt hier alles samen: hoge kwaliteit, rekening houdend met belangen van alle stakeholders, respect voor historie, esthetiek, hanteren complexiteit, BIM, zachte factoren, technieken en duurzaamheid. De stadsbrug is ingezonden door gemeente Nijmegen en Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen v.o.f

De aanmoedigingsprijs talent met toekomst kent twee winnaars: Marc Koehler – Marc Koehler architects en ir. Bas van Loenen – Van Hattum en Blankevoort. De jury van De Nederlandse Bouwprijs 2015 is zeer onder indruk van de individuele prestaties van de twee jonge toptalenten in de bouw. Zowel Marc Koehler als Bas van Loenen zijn ieder op hun vakgebied hun tijd ver vooruit en spelen voortreffelijk in op de behoefte van de klant. Marc Koehler voelt volgens de jury de tijdgeest goed aan en gaat het debat aan met de gevestigde orde. De jury kenschetst ir. Bas van Loenen als een ambassadeur van een werkwijze die efficiëntie en foutreductie bevordert.”

Het Gala van de Nederlandse Bouw is een van de evenementen op de Week van de Bouw. Gelijktijdig vinden de BouwBeurs, Renovatie & Transformatie, Gevel en Material Xperience plaats. Daarnaast kent de beurs veel workshops, ontbijtsessies en Awarduitreikingen. De Week van de Bouw duurt tot en met vrijdag 13 februari.

Voor meer informatie: www.weekvandebouw.nl