Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 136 seconden

“Het is een commercieel verhaal. Fabrikanten presenteren hoge temperatuur warmtepompen nu als de ultieme innovatieve duurzame oplossing voor de bestaande bouw, maar die systemen bestonden al 15 jaar geleden. Bovendien vergeten ze erbij te zeggen dat je ook je huis moet isoleren. Gebeurt dat niet, dan ben je zo 10 x duurder uit dan met een standaard cv-ketel.” Adviseur Erik Bek verzorgde het voorwoord bij de uitgave van de nieuwe IZNeutraal, die gisteren op uw (digitale) deurmat viel. Zijn pleidooi om minder de kantjes ervan af te lopen en alleen te voldoen aan de minimale EPC-voorwaarden, heeft een gretig gehoor gevonden. Dat geldt ook voor zijn oproep aan installateurs om meer tijd en geld te steken in bijscholing. “Broodnodig, want ze lopen qua kennis mijlenver achter op adviseurs.”

1700 views
Bek is in het dagelijks leven eigenaar van IDEA Nederland en E&B engineering en bouwbegeleiding. Zijn voorwoord in de nieuwe uitgave van IZNeutraal heeft een dag na verschijning al ruim 1700 views opgeleverd op LinkedIn, 225 op Facebook en is al meerdere keren gedeeld op Twitter. “Daarnaast plaatsen collega’s uit de branche ook sympathieke reacties onder het bericht. Zo schreef iemand dat we inderdaad slecht leren van onze fouten en er in de uitvoering en de adviesverlening nog fikse verbeterslagen zijn te maken.”

Achterstand
Bek hoopt met zijn bijdrage aan IZNeutraal een ander publiek te bereiken dan de vakprofessionals waarmee hij gewoonlijk om de tafel zit. “Installateurs lopen mijlenver achter qua kennis. Ik hoop met mijn voorwoord hun kennisniveau wat op te krikken.” Hij vervolgt: “De wereld is helemaal op hol geslagen. In de nieuwbouw worden nog gewoon cv-ketels geplaatst en mechanische ventilatiesystemen. Dat betekent een niet duurzame oplossing en op een dag als vandaag lucht die binnenkomt met een temperatuur van enkele graden onder nul. ‘Maar ja’, wordt er dan gezegd: ‘we voldoen toch aan de EPC-norm’?”

Blunder
En ook in de renovatiesector wordt er op los geblunderd, volgens Bek. “Klanten willen een duurzame oplossing en krijgen dan een hoge temperatuur warmtepomp aanbevolen. Inderdaad zo’n oplossing heeft als voordeel dat je de bestaande warmteafgiftesystemen, zoals radiatoren, intact kan laten. Maar een hoge temperatuur warmtepomp plaatsen heeft alleen zin als je ook je huis laat isoleren. Anders krijgt de klant een torenhoge energierekening. En dat wordt ‘toevallig’ nog wel eens vergeten om erbij te vermelden. Ik denk uit commerciële overwegingen of nog erger gewoon door een gebrek aan kennis bij de installateur. Basiskennis, want de Trias Energetica is zo langzamerhand wel gesneden koek toch? Je kan niet blindelings het advies van de fabrikant maar opvolgen, je hebt je eigen kennis en kunde nodig om zijn ideeën aan te kunnen toetsen.”

Ook benieuwd naar de nieuwe IZNeutraal? Surf snel naar: www.izneutraal.nl