Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 71 seconden

KoelingDe afgelopen tijd zien we veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van koeltechniek. Waar de markt de afgelopen jaren vooral gericht was op het snel één-op-één vervangen van R22-machines, zien we nu dat de duurzame mogelijkheden met nieuwste generatie koelmachines enorm zijn toegenomen. In de praktijk zien we deze mogelijkheden echter nog weinig benut en dat is zonde, aldus adviseur Herman de Groot ingenieurs.

“Voor de grotere utiliteitsbouw zijn zeer efficiënte koelmachines verkrijgbaar, die vooral in de tussenseizoenen extreem handig gebruik kunnen maken van koude buitenlucht”, geeft Ralf Eikelenboom aan (koelexpert bij Herman De Groot Ingenieurs). “Met de huidige technieken kunnen we in de tussenseizoenen 10 tot 20x zoveel koude leveren als er aan elektriciteit in gaat, waar dit voor traditionele en minder goed ingestelde installaties maar 3 tot 8x zoveel is.

In de praktijk zien we regelmatig dat nieuwe koelmachines vaak lang niet zo efficiënt draaien als  mogelijk zou zijn, doordat de technologie en de koppeling met het gebouw niet is ingesteld op de nieuwe mogelijkheden. Dit is vaak eenvoudig regeltechnisch in te stellen. Bij kleinere gebouwen zien we vaak een groot verschil tussen hoe we denken dat het werkt en hoe het daadwerkelijk werkt. Doordat de markt voor kleine koelmachines een extreme prijsvechtersmarkt is, wordt geen technisch hoogstaande apparatuur geleverd. En de regelbaarheid van de systemen is daar vaak de dupe van, met klimaatklachten en slechtere efficiency tot gevolg.”

[related_post themes=”text”]