Waterstof als opslagmiddel voor warmte en elektriciteit

Gepubliceerd op

Het Belgische bedrijf Solenco heeft een opslagsysteem ontwikkeld voor warmte en elektriciteit door gebruik te maken van waterstofgas als opslagmiddel. Het betreft een slim energiesysteem, zo groot als een koelkast, dat gebruik maakt van het overschot aan elektriciteit dat zonnepanelen produceren en splitst water in waterstof en zuurstof. De waterstof wordt als gas opgeslagen in een tank en naar de zogenoemde Powerbox geleid op de momenten dat zonnepanelen te weinig energie produceren. De box zet dit gas om in stroom en warmte voor verwarming en sanitair water.

De Powerbox is er in vermogens van 1 kW tot 10 kW. De hoeveelheid waterstofgas die daaruit voortkomt is 5 kWh tot 1800 kWh. Per huis zijn er 24 flessen nodig (40 centimeter bij 150 centimeter) om de waterstof op te kunnen slaan.

De Powerbox wordt op dit moment in de praktijk getest op het Duitse Waddeneiland Borkum in een proefwoning. Het project kreeg daarvoor Europese subsidie. Bouwbedrijf Broekman, uitgeroepen tot de meest duurzaamste bouwer, gaat de powerbox al toepassen in nog te bouwen energieneutrale huizen in Wilhelminaoord. Hiervoor wordt subsidie aangevraagd bij de provincie en het Rijk. Het gaat om twee autarkische koloniewoningen. Het zijn woningen die zonder water, zonder riolering en zonder elektra gebouwd zullen worden.