In het Rotterdamse woon- en kantorencomplex De Zalmhaven komt een warmte-/koudeopslag installatie die in verbinding staat met twee krachtige warmtepompen. Om beide warmtepompen efficiënter en duurzamer te laten werken, wordt teruggewonnen warmte uit de afzuiging van de parkeerventilatie benut. Voor piekmomenten in de energievraag wordt aansluiting op de Rotterdamse stadsverwarming gerealiseerd.

De betrokken ontwikkelingscombinatie Zalmhaven CV koos voor het integrale energieconcept van BAM Energy Systems, waarbij een 24/7 serviceverlening en een exploitatieperiode van dertig jaar is inbegrepen. De werking van de energie-installaties wordt geoptimaliseerd door continue monitoring met een energiemanagementsysteem. Dit leidt tot een tot efficiënt en voorspelbaar beheer en onderhoud. BAM richt een Energy Service Company (ESCo) op die eigenaar wordt van alle energie-installaties.

De Zalmhaven omvat een hoge toren van 215 meter, geflankeerd door twee middelhoge torens van 70 meter hoog. In de eerste toren komen 256 appartementen. In beide andere torens worden 196 appartementen en 33 eengezinswoningen gerealiseerd.

De verkoop van de eerste koopwoningen is in december gestart en zullen in 2022 worden opgeleverd.