Bij honderden huishoudens in Den Haag bleek de aanschaf van een grondgebonden warmtepomp verre van rendabel te zijn. Bij de jaarlijkse afrekening met de energiemaatschappij moesten ze flink bij betalen, terwijl normaal gesproken juist geld wordt teruggestort. De winter was immers zacht. Aan de isolatie van de woningen kan het ook niet hebben gelegen. Die zou juist heel goed zijn.

De bewoners waren verplicht om over te stappen op een warmtepompsysteem in combinatie met WKO. Raadslid René Oudshoorn van Hart voor Den Haag gaat nu om opheldering vragen bij de gemeente, meldt de DagelijkseStandaard in een nieuwsbericht hierover. Wordt dus vervolgd.

Erwin Cornelissen, Opleidingsadviseur Contract Onderwijs bij IW Brabant-Zeeland, zegt in een reactie dat men mogelijk alleen gekeken heeft naar het historisch gasverbruik, wat vaak gebeurt, maar men vergeten is te kijken hoe het stookgedrag zich per dag ontwikkelt. "Als je een laag gasverbruik hebt t.g.v. het feit dat je de cv-ketel laag zet voor de periodes dat je overdag aan het werk bent, kom je vaak uit op een laag verbruik als je 5 dagen per week langere tijd van huis bent. De cv-ketel zal vaak binnen een half uur voor je thuiskomt de woning op temperatuur hebben. Een warmtepomp echter, heeft met zijn lage vermogen de gehele dag nodig om de woning blijvend op een aangename temperatuur te houden. Dat is een hele andere wijze van de woning verwarmen en dan blijkt aan het eind van een stookjaar dat je toch meer elektriciteit hebt verbruikt dan wat een adviseur je voorrekent op basis van jouw historisch gasverbruik; foutje!"

Heeft u enig idee wat er aan de hand zou kunnen zijn in het Haagse Transvaal? Discussieer mee met vakgenoten op onze Social Mediakanalen @Installatienet (Facebook) of Installatienet (LinkedIn).

Op onze nieuwsbrief abonneren