Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 104 seconden

De winnaars van de VSK Awards zijn zojuist bekend gemaakt. De publieksprijs ging naar de LWDV-warmtepomp van Alpha Innotec, geïmporteerd door Nathan. Itho Daalderop, Zehnder, Mascot en Ambrava wonnen ieder in één van de vier categorieën. Zehnder de prijs in de categorie Energie(r)evolutie & -transitie met de Wattz-In. In de categorie Gezond en Comfort won Ambrava met de Samsung Wind Free cassette. In de categorie Digitaal en Slim ging de prijs naar Itho Daalderop met het regel/monitoringsplatform Spider. Mascot, ten slotte, won in de categorie Installateurszaken met zijn werkkleding. Op de foto alle winnaars (foto VSK).

De winnende modulerende lucht/water-warmtepomp van Alpha Innotec draait op een natuurlijk koudemiddel (R290 propaan). De warmtepomp, type LWDV, heeft een cv-aanvoertemperatuur tot 70°C, zelfs bij een buitentemperatuur van -22°C. Hij kan één-op-één de cv-ketel vervangen zonder grote bouwkundige renovatie. En vanwege de hoge aanvoertemperatuur kunnen in veel gevallen de bestaande afgiftesystemen, zoals radiatoren, blijven bestaan. Woningen kunnen zo sneller en betaalbaarder van het gas worden af gehaald. De LWDV maakt gebruik van een natuurlijk koudemiddel, in dit geval propaan (R290), waarvan zowel de Global Warming Potential (GWP) als de Ozon Depletion Potential (ODP) nagenoeg nul zijn. Een derde voordeel is het lage geluidsniveau van deze warmtepomp (minder dan 47 dB(A), nachtmodus <40 dB(A)).

Juryvoorzitter Dennis van der Geest maakte de winnaar van de publieksprijs bekend aan het eind van de eerste dag van de vakbeurs VSK. De publieksprijs is een waardering van de vakgenoten in de branche. Bezoekers konden tijdens de registratie kiezen uit twaalf genomineerden in vier categorieën. Naast de publieksprijs maakte de juryvoorzitter per categorie de winnaar van de VSK Award 2018 bekend. In totaal zijn ruim 75 inzendingen ter jurering aangeboden. Per categorie zijn drie innovaties genomineerd. De winnaars werden bepaald door de vakjury.

Van der Geest constateerde dat de branche vol vernieuwing zit. “En dat is mooi voor een sector die weer de wind in de zeilen heeft.”

Klik hier voor het overzicht van alle nominaties voor de VSK Award, die vooraf aan de beurs al bekend waren gemaakt