Gebruikersgemak, systeemintegratie, duurzaamheid, digitalisering. Wedden dat u het rijtje wel kunt afmaken? Zo verrassend zijn de beurstrends namelijk niet de afgelopen jaren. Wat viel ons dan wel op tijdens ons VSK-bezoek? De waterstofketel maakt eindelijk zijn entree en modulair bouwen, waarbij al in een vroeg stadium een woning/utiliteitsgebouw Smart System Ready wordt gemaakt, begint opgang te maken.

Goede sfeer en zorgen
De sfeer was zonder meer goed. Over het algemeen waren de standhouders dinsdag en woensdag positief over de aanloop van bezoekers. Meerdere malen kregen we te horen dat “deze beurs ons heel wat klantenbezoeken uitspaart”. Minder te spreken waren de standhouders over de aantallen mensen die rondliepen in de beurshallen. Herhaaldelijk signaleerden de oudgedienden onder de standhouders een terugloop vergeleken met een aantal edities geleden. “Wij houden nauwkeurig in de gaten hoe dit zich verder gaat ontwikkelen en of de investering nog wel opweegt tegen de kosten”, vertrouwden enkele bezorgde fabrikanten ons dan ook toe.

Nieuw elan
De VSK is niet meer wat het ooit was. Het positieve nieuws is dat er sinds de vorige editie wel sprake is van een nieuw elan. Sinds het aantreden van beursmanager Patrick Schilte wordt er bijvoorbeeld fors geïnvesteerd in online marketing, wat onder andere zichtbaar was in de perskamer waar een heel team van de Jaarbeurs voortdurend content aan het produceren was, in woord, beeld en geluid. Ook zijn er nieuwe initiatieven opgestart, zoals deze editie de Smart Homes & Intelligent Building-Lane, in zaal 10. Op zich een gouden greep, ware het niet dat het slechts om enkele stands ging, enigszins weggemoffeld achter het VSK Kennis Theater. Dat kan beter.

Noviteiten
Ook positief was het aantal noviteiten dat op de beurs te zien was. Hoewel de doorgewinterde beursbezoeker misschien het een en ander al bekend voorkwam van de laatste ISH, bleef er nog genoeg over voor een welbestede dag.
Verder waren we als Vakblad InstallateursZaken natuurlijk aangenaam verrast door het feit dat wij de beursorganisator hebben kunnen inspireren tot de categorie VSK Award ‘Installateurszaken’. Hulde, wellicht kan er de volgende editie ook nog ‘Installatienet’ worden toegevoegd aan het totale repertoire?

Waterstofketel
Maar genoeg geëvalueerd, tijd voor de techniek. Wat viel er zoal zien op de VSK? Voor de uitgebreide nabeschouwing verwijzen wij u uiteraard naar de komende editie van ons vakblad. Hier alvast een kleine greep uit de noviteiten. Remeha, Nefit, Atag en Intergas toonden de bezoekers een waterstofketel. Remeha won er zelfs de publieksprijs mee. De fabrikant bracht vorige jaar al haar 100% waterstofketel op de markt, ook concullega’s gaan nu mee in deze ontwikkeling. Zo hing er een dummy-versie op de stand van Intergas. De fabrikant uit het oosten van ons land vertelde dat ze in afwachting is van de certificering voor 20% bijmenging, om dan vervolgens door te stomen naar een 100% waterstofketel. Zowel Remeha als Intergas verwachten dat de ketel zal aanslaan in Nederland, maar niet de markt zal domineren. “Er moet wel een infrastructuur komen voor waterstof, bijvoorbeeld op wijkniveau, voordat de overstap kan worden gemaakt”, klonk het bij Remeha. Intergas denkt dat uiteindelijk iedere situatie vraagt om een maatwerkoplossing. “Op termijn zal er zowel ruimte zijn voor warmtenetten, waterstof als warmtepompen.”

Warmtepompen
En daarmee komen we bij de volgende blikvanger; de warmtepomp. Vaillant liet ons bijvoorbeeld de nieuwe Arotherm plus warmtepomp zien. Deze is zowel in monoblock- als splituitvoering verkrijgbaar. Het apparaat kan cv-water met een aanvoertemperatuur leveren tot 75 graden en is daardoor erg interessant voor de renovatiemarkt, want bestaande radiatoren kunnen blijven hangen. Nibe op haar beurt toonde de S2125, een warmtepomp in monoblock-uitvoering. Het systeem kan cv-water leveren met een maximale temperatuur van 73 graden. Mogelijke opstelplaatsen zijn onder andere platte daken, schuurtjes, tegen de buitenwand van een woning of in een nepschoorsteen omkasting.

Monoblock
De opkomst van monoblock-systemen is overigens niet toevallig. Fabrikanten spelen hiermee in op het nijpende tijdgebrek waar veel installateurs mee kampen en het chronisch tekort aan warmtepompmonteurs. Zoals bekend kunnen monoblock-systemen zonder koeltechnische handelingen worden aangesloten. Dus ook door monteurs zonder F-gassen certificaat.

Eenvoud
Tegelijkertijd vraagt de groeiende populariteit van warmtepompen ook om handige installatie-oplossingen. Uponor speelt daar bijvoorbeeld goed op in met een slimme monoblock warmtepomp aansluiting, die slechts vraagt om minimale graafwerkzaamheden en makkelijk aan te leggen is door één persoon. En Burgerhout liet een warmtepompbehuizing zien die op het dak kan worden gemonteerd. De omkasting dempt het geluid met 8 dB. Via een luik kunnen eenvoudig servicewerkzaamheden worden uitgevoerd

Installatiegemak
Installatiegemak, we noemden het al eerder. Een grote speler als Viega heeft er bijvoorbeeld rekening mee gehouden bij de ontwikkeling van haar Prevista-voorwandsysteem. Zo zijn alle gele componenten met de hand te installeren en hebben de tafelelementen snelspanners. Een soortgelijke filosofie troffen we aan bij de Geberit One, waarbij alle techniek in de wand wordt verwerkt. De sanitairfabrikant vertelde ons gelijk over het gebruiksgemak dat dit concept met zich meebrengt. Zo heeft het closet een powerflush-systeem, waarbij het water uit de zijkant komt en twee keer de binnenkant reinigt. En onder de wastafel kan een groter meubel worden geplaatst, omdat de sifon in de muur zit.

Smart System-ready
Maar waar tijdens de voorgaande edities van de VSK en haar grote broer de ISH installatiegemak vaak eindigde met een eenmalige tijdswinst, gaan een aantal fabrikanten nu duidelijk een stap verder. En, nemen ze daarbij ook de gebruiker mee. Neem nu de Easy Control. De slimme thermostaat is een doorontwikkeling van de Nefit Easy uit 2013. De vernieuwde versie heeft een individuele ruimteregeling. Ook erg handig is de Away-functie, waarmee tijdens afwezigheid direct het verwarmingsniveau in alle ruimtes wordt teruggeschroefd. Niet nieuw, maar wel meer nadrukkelijk genoemd tijdens ons bezoek aan de stand, is de mogelijkheid om de thermostaat via het IFTT-platform te verbinden met andere Smart Devices. Wellicht op een zeker moment in de toekomst ook met nieuwe slimme installatieoplossingen. Het duidt op een groeiend bewustzijn bij de fabrikant om gebouwen Smart System Ready te maken. Een interessante trend, die aanhaakt bij onderzoeken (onder ander van 50five) die aantonen dat consumenten steeds vaker slimme apparaten installeren.

Toekomst
De VSK blijft dus een interessante beurs om in een sneltreinvaart de belangrijkste trends te achterhalen en een overzicht te krijgen van recente productontwikkelingen. De vraag is alleen: hoe lang nog? Zal de beursorganisator het slechte tij weten te keren? In 2010 trok de VSK nog ruim 57.000 bezoekers, in 2018 was dat geslonken tot bijna 35.000 mensen. Het is te hopen dat de vernieuwingsslag die beursmanager Schilte de vorige editie heeft ingezet vruchten zal afwerpen en we de beurs nog lange tijd mogen blijven bezoeken.

Op onze nieuwsbrief abonneren