Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 154 seconden

De laatste beursdag kwam wat langzaam op gang, maar ondanks het naderende carnaval trok VSK 2018 in de loop van de dag nog aardig wat bezoekers. Zeker geen topeditie qua bezoekersaantallen dit jaar, maar de neergaande spiraal heeft zich ook niet verder doorgezet. Nog één korte, laatste impressie van een beursdag.

Zoals u de afgelopen dagen heeft kunnen zien, hebben we afsluitend aan onze beursdagimpressies steeds wat video’s geplaatst waarin standhouders vertellen over hun deelname aan de beurs. Ook dit bericht sluit weer met zo’n video af. Dit keer met nog wat meer standhouders aan het woord. We zijn een nieuwe tijd ingegaan: steeds vaker wordt geschreven tekst op de digitale media afgewisseld met (kort) videomateriaal. Ook daar was VSK 2018 een duidelijk voorbeeld van. Veel filmcamera’s dit jaar op de beursvloer. De verslaggeving van een vakbeurs wordt zo veel directer en sneller. Neemt niet weg dat niet alles even goed met beeld is uit te leggen. Ook de schrijvende pers blijft essentieel, zeker als het wat meer om de achtergrondinformatie gaat. Hou daarom de InstallateursZaken van april in de gaten. Daarin blikken we nog eens uitgebreid (en dieper) terug op VSK 2018.

Koeltrofee
Voor nu laten we het met nog een paar feiten die op de laatste beursdag de revue passeerden. Zo reikte de Nederlandse Vereniging van ondernemingen op het gebied van de Koudetechniek en Luchtbehandeling (NVKL) vanmiddag de Koeltrofee uit. Deze prijs wordt sinds 1989 om het jaar toegekend als waardering voor een gerealiseerde innovatie op het gebied van koudetechniek en/of klimaatbeheersing.

In de loop der jaren vinden we steeds minder koude- en koeltechnische exposanten terug op de VSK. Om de aandacht voor deze tak van sport niet helemaal verloren te laten gaan heeft de NVKL deze editie een NVKL-paviljoen ingericht op de beurs. Verschillende leden van de vereniging zijn hier vertegenwoordigd. Installateurs en monteurs konden op dit paviljoen ‘live’ ervaren hoe een warmtepompsysteem wordt opgebouwd, hoe deze werkt en wat er verder nog bij komt kijken. Daarnaast informeerde NVKL over wet- en regelgeving en opleidingen op het gebied van warmtepompen.

Maar goed, terug naar de Koeltrofee. Er waren dit jaar drie bedrijven genomineerd: Smeva met de bedientoonbank Vision MkII, Bitzer met de Zuigercompressor Ecoline+ en Oxycom met de indirecte/directe verdampingskoeler IntrCooll. Smeva kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus en kreeg de trofee op het paviljoen uitgereikt.

Highlights
Onder het motto ‘je kunt niet alles laten zien maar wel sommige dingen high-lighten’ tot slot nog wat noviteiten die ons opvielen. Op de stand van Oventrop vonden we een energiebuffercentrale die de energie van diverse bronnen bij elkaar brengt en bovendien moduleert. Zonnepaneel, warmtepomp, cv-ketel, pelletkachel…alle producten kunnen optimaal (en ook vooraf) op elkaar worden afgestemd.

 

 

Op de stand van Navos kregen we letterlijk te zien hoe superdun wand/plafondverwarming kan zijn (foto rechts). Er is sprake van zeer snelle opwarming met dit product.

 

 

Helemaal afsluitend is het ook wel leuk om een trotse en tevreden exposant in beeld te brengen. Sim Woud
van Robot toonde ons enthousiast de Next kunstofverdeler (foto onder).