Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 191 seconden

Deze week vindt in de Utrechtse Jaarbeurs de voor de installatiebranche grootste vakbeurs van ons land plaats, VSK 2018. De verwachtingen zijn dit jaar hoog gespannen. De economie trekt weer aan en de verduurzaming van woningen en gebouwen vraagt om nieuwe technieken. Een impressie met bijzonderheden van dag één.

Doekle Terpstra opende VSK 2018 vanmorgen om tien uur in het bijzijn van beursmanager Patrick Schilte. De voorzitter van branchevereniging Uneto-VNI deed dit door (enigszins onhandig) op een gong te slaan. Even later schoof de voorman aan bij het openingsdebat van de vakbeurs, dat als centrale vraag had meegekregen: Wie betaalt de rekening van een gasloos Nederland?

 

“Verduurzamen is niet iets van alleen de elite”
Terpstra riep pensioenfondsen, banken en overheid op na te denken over financiële arrangementen waarmee het voor de burger aantrekkelijk wordt gemaakt te investeren in duurzaam wonen. “Mensen zijn zich onvoldoende bewust van de persoonlijke consequenties van politieke keuzes. Er ligt een grote opgave daarvoor breed draagvlak te creëren, verduurzamen is niet iets van alleen de elite.”

 

Stand bemanning doet ‘rugby-dans’
Inmiddels waren verschillende exposanten al voortvarend van start gegaan met hun beursdeelname, door bijvoorbeeld een ontbijtje op de stand te verzorgen voor relaties. Ook ontwaarden we de onder rugbyliefhebbers bekende Haka-dans (zie foto), waaraan – ongetwijfeld als opwarmertje voor de beurs – de voltallige stand bemanning deelnam.

 

Plug & play warmtepomp met 180 liter boilervat
Het betrof de bemanning van exposant Remeha. Op deze stand konden we hierna gelijk kennismaken met de Eria Tower, die vanaf heden ook in ons land verkrijgbaar is. Deze plug & play warmtepomp heeft een 180 liter boilervat en biedt in 70% van de gevallen een goede oplossing, volgens de fabrikant. Binnenkort deze warmtepomp ook te koppelen aan het E-smart platform van de fabrikant.

 

Druk bezochte lezingen
Een aandachtstrekker was ook de lezing van Henk Hazeleger, die zich toespitste op het zeer actuele onderwerp ‘Internet of Things’. Volgens de spreker is de branche helemaal klaar voor “dit nieuwe goud”. Wel blijft beveiliging hierbij een issue. De toekomst volgens Hazeleger?: “Alles wordt met elkaar verbonden; auto’s, woningen, winkels en ga zo maar door.”
Ook een lezing over hybride warmtepompen werd druk bezocht. De warmtepomp zorgt bij deze opstelling voor verwarming, een cv-ketel voor het warmtapwater. Bovendien fungeert de cv-ketel als back-up voor de verwarming.

 

Elektrische verwarming wint aan populariteit
Exposant Etherma toont op de beurs verschillende infaroodverwarmers, zoals de Lava-Led: een variant met ledverlichting. Nu de huizen steeds beter geïsoleerd worden, wint elektrische verwarming aan populariteit als hoofdverwarmingssysteem. De reactietijd is kort en de straling wordt gelijkmatig verdeeld, somt deze exposant de belangrijkste voordelen van infraroodverwarmen op.

 

 

 

Grotendeels voorgemonteerd douchevloer
Soms zitten de noviteiten in de details. Wat te denken van de sterk of een golfhole gelijkende nieuwe douchevloer Setaplano op de Geberit-stand. De vloer is grotendeels voorgemonteerd en mede daardoor op locatie eenvoudig te monteren. Daarvoor zorgen ook het installatieframe met verstelbare steunpoten en het al aanwezige afschot waardoor afschotfouten geëlimineerd worden.

 

 

 

Een kwestie van uitrollen
Rehau Nederland introduceert op de VSK 2018 het nieuwe Rautherm Rapid-roll. Een kwestie van uitrollen. Met dit systeem kan snel een vloerverwarming worden aangebracht. We nemen aan dat de heren installateurs op de foto vooral aandacht hadden voor het systeem zelf. (foto Jaarbeurs)

 

 

 

 

Jeugd gespot
Oh ja, deze eerste beursdag afsluitend: we zagen al vanaf het begin veel jongeren rondlopen over de beursvloer. Beursmanager Patrick Schilte sprak voor de beurs nog de nadrukkelijke wens uit dat de beurs wil verjongen. Via intensieve social media campagnes moesten de twintigers naar de beurs worden getrokken. De stand van Oventrop in hal 8 wist hiervan op deze eerste beursdag al goed te profiteren (foto).

 

De tweejaarlijkse installatievakbeurs is nog tot en met vrijdag a.s. te bezoeken in de Utrechtse Jaarbeurshallen.