Daikin, uitvinder van VRV-systemen, introduceert het nieuwe VRV 5 heat recovery systeem. VRV 5 gebruikt het koudemiddel R32 met een laag GWP voor (grote) gebouwen, zonder in te boeten op de flexibiliteit van het systeem. Het systeem is toepasbaar in alle soorten binnenruimtes, ook zeer kleine.

Volgens de fabrikant maakt dit systeem de volgende stap in het CO2-neutraal maken van (grote) gebouwen mogelijk, en wel als volgt:

  • Toepassing van R-32 koudemiddel zorgt voor een verlaging van het GWP van 71%: VRV 5 behoeft een lagere hoeveelheid koudemiddel en omdat het GWP van R-32 68% lager is dan van het koudemiddel van oudere VRF technologieën R-410A.
  • Het systeem is toepasbaar in alle soorten binnenruimtes, zelfs zeer kleine ruimtes, dankzij de Daikin Shîrudo-technologie. Tevens wordt het risico op koudemiddellekkage hierdoor geminimaliseerd.
  • Hogere seizoensrendementen.
  • Drie factoren die het efficiënte 3-pijps heat recovery systeem flexibel maken: 1) onttrekt warmte uit of genereert warmte in ruimtes, 2) hergebruikt de warmte, uit de ruimtes waar koelbehoefte is, in de ruimtes waar juist warmte gewenst is en 3) verwarmt of koelt verschillende ruimtes tegelijkertijd of individueel van elkaar, ongeacht de oriëntatie van het gebouw (noord of zuid).
  • Integratie van verschillende Daikin ventilatiesystemen zorgt voor een optimale binnenluchtkwaliteit en een gezond binnenklimaat.

Flexibiliteit
Met een groot capaciteitsbereik tot 75,8 kW, voldoet de Daikin VRV 5 aan de behoeften van zowel middelgrote als grote gebouwen met één systeem. Een nieuw ontworpen omschakelbox, de Daikin Shîrudo-technologie en de Web Xpress-ontwerpsoftware maken systeemkeuze en installatie eenvoudig: op een vloeroppervlakte van 7 m2, zonder complexe berekeningen of extra lokaal aangeschafte controlemaatregelen voor koudemiddel kan het volledig aan de ruimte aangepaste systeem worden geïnstalleerd.
Dankzij het uitgebreide aanbod aan speciaal ontworpen VRV-binnendelen met R-32 heeft Daikin voor allerlei soorten ruimtes een passende oplossing. Zo zijn er onder andere cassettemodellen en plafondonderbouwmodellen, kanaalmodellen met lage inbouwhoogte en een middelhoge of hoge externe statische druk (ESP) en wandmodellen. Deze oplossingen hebben een capaciteit van 1,1 kW tot 31,5 kW om alle mogelijke vloeroppervlaktes te voorzien van een aangenaam, gezond een duurzaam binnenklimaat.

Duurzaam nalatenschap
Duurzaamheid en innovatie zijn essentiële onderdelen van de 'Duurzaamheidsvisie 2050' van Daikin. Het nieuwe VRV 5-warmteterugwinningssysteem speelt voor beide onderdelen een rol door het gebouwrendement te maximaliseren terwijl de milieuvoetafdruk wordt beperkt. George Dimou, VRV-productmanager bij Daikin Europe N.V., hierover: "Als marktleider nemen wij de verantwoordelijkheid om de duurzame transformatie van de HVAC-R-markt te stimuleren door een gezond en comfortabel binnenklimaat te bieden met behulp van de kracht van lucht. Als vertrouwde partner streeft Daikin naar het hebben van langdurige relaties met haar partners, klanten en andere stakeholders en draagt bij om zowel haar eigen duurzaamheidsdoelstellingen als die van haar stakeholders te behalen.”

Gezond binnenmilieu

Vanwege de huidige corona-crisis ligt de focus bij scholen veelal op CO2 gestuurde regelingen. Ook de overheid stelt dit als ...

Alle Daikin VRV-systemen in Europa nu beschikbaar met gerecycled koudemiddel

Daikin Europe breidt zijn circulaire economie-programma verder uit naar alle VRV-units die in heel Europa worden geproduceerd en verkocht. Dit ...

Nieuw VRV-systeem op weg naar CO2-neutraliteit in 2050

Daikin Nederland introduceert een nieuw VRV-systeem. De VRV 5 S-serie is de laatste van een reeks productinnovaties om de doelstellingen ...

Subsidiebedrag voor onder meer warmtepompen wijzigt binnenkort

Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 69 secondenPer 1 februari a.s. wijzigen de subsidiebedragen voor het opwekken van duurzame energie ...