Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 85 seconden

Met het oog op het ontzorgen van zowel de bewoners als het verzorgend personeel in zorginstellingen heeft Duco het ‘Duco at Care’ concept ontwikkeld. Dit concept is recent toegepast in zorginstelling ZuidEsch, een 24 meter hoge woontoren met 34 appartementen. Marketingmanager Hendrik Dejonghe van Duco: “In samenspraak met de diverse betrokken partijen hebben we het complete gebouw voorzien van een mix van Vraaggestuurde natuurlijke ventilatie – op basis van CO2- en vochtsturing – én doekzonwering.”

Meer dan 200 roosters
“Het DucoTronic System zorgt ervoor dat iedereen op elk moment van de dag kan genieten van een gezonde, comfortabele en energiezuinige leefomgeving”, vervolgt Dejonghe. “Dit systeem maakt gebruik van de TronicTwin 120 AK, een elektronisch gestuurd ventilatierooster met geïntegreerde zonwering in één, dat alleen ventileert waar en wanneer nodig, en in de juiste hoeveelheid. Er zijn 212 van deze roosters in ZuidEsch geïntegreerd, waarvan 140 met zonwering. De zonwering is verbonden met een zon-/windautomaat die de textieldoeken laat zakken als de zon doorbreekt en automatisch optrekt bij een toenemende windkracht.”

Evenwicht
De elektronisch gestuurd ventilatierooster zorgen continu voor een optimaal evenwicht tussen voldoende daglicht en een efficiënte afscherming van de zonnestralen. Extra akoestische dempingsmateriaal zorgt ervoor dat er zo min mogelijk geluidsoverlast is. Om ophoping van vervuilde en vochtige lucht te vermijden, is elk appartement voorzien van een mechanische ventilatiebox van het type DucoBox Focus, die zorgt voor een efficiënte, zonale luchtafvoer.

Tevreden
“Aanvankelijk had ZuidEsch af te rekenen met wat kinderziektes door een te hoge concentratie bouwvocht”, stelt Duco’s marketingmanager. “Maar dankzij de goede werking van het ventilatiesysteem bleek het vochtpercentage al na enkele weken te zijn gezakt van negentig naar ruim onder de beoogde zestig procent, tot volle tevredenheid van de bewoners.”