Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 47 seconden

De startbaan van de voormalige vliegbasis Soesterberg bestaande uit 45 meter breed en 3200 meter lang zwart asfalt, wordt als warmtecollector ingezet voor de opwekking van duurzame energie. De warmte in het asfalt wordt verzameld door waterleidingen en opgeslagen in grondwaterlagen op een diepte van circa 180 meter. Twee toekomstige woonwijken in Soesterberg zullen aardgasloos en energieneutraal op dit systeem worden aangesloten, zo meldt de plaatselijke wethouder. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat de baan voldoende warmte genereert voor 5000 huishoudens binnen een straal van 5 kilometer.

Wethouder Marcel Adriani (D66) van duurzaamheid is groot voorstander van aansluiting op SolarRunway, zoals dit project wordt genoemd. De woningen krijgen ook nog zonnepanelen voor de elektriciteit, waarmee onder meer een warmtepomp wordt aangedreven die het aangevoerde water opwarmt.

SolorRunway kan naar verwachting een stevige bijdrage leveren aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Een besparing van 1800 kilo CO2 per nieuwe woning per jaar bespaard behoort tot de mogelijkheden.

[related_post themes=”text”]