Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 134 seconden

project-Orduynenstraat-Den-BoschOp 17 en 18 april 2015 wordt de Internationale Passiefhuis Conferentie gehouden in Leipzig. Centraal staan de voordelen die elke woningeigenaar heeft als hij bouwt of verbouwt volgens de Passiefhuis methode. Voorbeeldprojecten uit de gehele wereld en concrete oplossingen worden gepresenteerd in ruim 100 lezingen en getoond op de vakbeurs. Nederland is driedubbel vertegenwoordigd: met twee lezingen en een workshop, georganiseerd door vereniging DNA in de Bouw.

Op vrijdag 17 april vertelt ontwerpmanager Carl-peter Goossen over integraal bouwen en werken in scrumteamverband. Dit is de aanpak om de bouw sociaal te innoveren zoals nu binnen DNA in de Bouw wordt toegepast en verder ontwikkeld. Passiefhuisspecialist Clarence Rose geeft op zaterdag 18 april een samenvatting van de ervaringen binnen het Europese project PassREg. Deze bijdrage aan de brede uitrol van NZEB (Nearly Zero Energy Buildings) zorgt voor verankering in de bouwkolom op basis van de passiefhuistechnologie en duurzame energievoorzieningen via de nationale regelgeving. Over dit onderwerp organiseert DNA op vrijdag 17 april ook een workshop voor beleidsmakers van overheden die te maken hebben met de invoering van de EPBD in de nationale bouwregelgeving. Tijdens de conferentie vinden nog diverse andere workshops en excursies naar lokale passiefhuisprojecten plaats. Er worden circa 1.000 deelnemers verwacht uit zo’n 50 landen. Meer informatie en aanmelden op www.passivehouseconference.org.

“Woning- en gebouweigenaren die passiefhuis bouwcomponenten toepassen, kunnen heel veel geld besparen”, zegt Dr. Wolfgang Feist, directeur van het Passive House Institute. “Wie volgens de passiefhuis methode bouwt, weet zich ervan verzekerd dat de berekende energie efficiëntie van een gebouw in de praktijk gerealiseerd wordt.” De conferentie wordt sinds 1997 jaarlijks georganiseerd door het Passive House Institute op verschillende locaties. Dit jaar gaat een aantal van de lezingen over de door de EU gefinancierde projecten EuroPHit (stap-voor-stap renovaties) en PassReg (Passiefhuis regio’s met hernieuwbare energiebronnen).

Meer dan een derde van het totale energiegebruik in geïndustrialiseerde landen kan worden toegeschreven aan gebouwen en in het bijzonder aan de verwarming daarvan. Met een passiefhuis kan tot wel 90% van deze energie bespaard worden. De resterende energievraag kan eenvoudig geleverd worden door middel van hernieuwbare energiebronnen. Dit maakt de passiefhuis standaard een ideale basis voor het Bijna Energieneutrale Gebouw, dat vanaf 2021 volgens de Europese Richtlijn voor Energieprestatie van Gebouwen de norm is in Europa.

Met Europese steun van het project PassREg is DNA in de Bouw aanjager in de regio Arnhem-Nijmegen op het gebied van het passiefhuis in Nederland. PassREg staat voor Passive House Regions with Renewable Energy. Het is onderdeel van IEE (Intelligent Energy Europe) en duurt tot mei 2015. Er nemen 14 Europese regio’s aan deel en DNA in de Bouw voert het in Nederland uit, met cofinanciering van de gemeentes Arnhem en Nijmegen, de Stadsregio Arnhem Nijmegen en provincie Gelderland.