Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 228 seconden

Na 18 jaar vaste dienst begint Martin Duitscher uit Roden per 1 januari voor zichzelf.  De ervaren installateur is toe aan een nieuwe uitdaging en verwacht daarnaast onder de streep meer over te zullen houden dan nu. De 39-jarige Duitscher kiest een ideaal moment om een eigen zaak op te starten. De economie zit in een stroomversnelling en er is een schreeuwend gebrek aan installateurs. Voor collega’s die dezelfde stap overwegen heeft de slimme ondernemer in spé wel wat tips.

Het begon een paar jaar geleden, toen zijn vrouw er de brui aan gaf. Na jarenlang in vaste dienst te hebben gewerkt voelde ze zich niet meer op haar plaats. Toen ze aangaf een eigen Nagelstudio te willen opstarten, sprak Duitscher direct zijn steun uit. Het bedrijfje liep al snel als een trein. De Rodenaar zag hoe zijn vrouw opbloeide en het begon ook bij hem te kriebelen.

“Iets nieuws”
“Ik ben leidinggevend monteur bij Comfort Partners, onderdeel van de TBI Holding, en zit in de hoogste loonschaal. Ik zag het niet zitten om de overstap te maken naar een kantoorfunctie. Ik wil niet 5 dagen per week achter een computer te zitten. Daarnaast was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Bij Comfort Partners doe ik vooral projectmatig werk. Woningstichtingen zijn vrij behoudend als het gaat om nieuwe technieken en de werkzaamheden hebben een sterk repeterend karakter. Comfort Partners is een prima bedrijf hoor en ik heb fijne collega’s, maar ik merkte dat ik toe was aan iets nieuws.”

Knoop doorhakken
De economische crisis weerhield Duitscher er aanvankelijk van om de stap te zetten. “Zeker bij ons in het noorden hield het werk niet over. Maar de economie trekt nu gigantisch aan. Voor de bouwvak heb ik de knoop doorgehakt. Eerst ben ik met het thuisfront in gesprek gegaan. Zowel mijn vrouw als zoon van 17 en dochter van 15 gaven aan achter mijn plannen te staan. Daarna ben ik direct naar mijn werkgever gestapt. Ik heb TBI bewust tijdig verteld over mijn plannen, zodat ze nog zeker een half jaar zouden hebben om vervanging te regelen.”

Voorbereiding
Dat half jaar heeft Duitscher zelf ook hard nodig. “Je staat er niet bij stil hoeveel erbij komt kijken om een bedrijf op te starten. Inschrijven bij de KvK, verzekeringen regelen, zorgen voor materieel, geschikte groothandels zoeken om je materialen bij te gaan betrekken…” En natuurlijk opdrachten binnen halen. Duitscher heeft dankzij zijn eigen netwerk “al wat in het vat zitten”.

Onderscheidend vermogen
Duitscher Installatietechniek zal zich vooral gaan richten op de particuliere markt. “Daar zit wat mij betreft ook de uitdaging. Opdrachtgevers tonen een groeiende interesse in duurzame systemen, zoals pv-panelen en warmtepompen en op dat gebied wil ik me verder gaan specialiseren.” De enthousiaste Rodenaar denkt zich zo te kunnen onderscheiden van de concurrentie, want “veel concullega’s richten zich nog voornamelijk op traditionele technieken. Daarnaast breng ik uiteraard een hoop ervaring en vakkennis mee. Bovendien ben ik gewend om met een integrale blik te kijken naar een project, waardoor ik ook de installaties onderling goed op elkaar kan laten afstemmen.”

Reacties
Op LinkedIn wordt enthousiast gereageerd door het netwerk van Duitscher. En zijn collega’s op werk wensen hem veel sterkte toe. “Toch hoor ik ook wel sceptische geluiden, zo van ‘over een jaar komt hij met hangende pootjes terug’.” Hij is niet de eerste die de stap waagt. De afgelopen jaren gingen een aantal collega’s hem al voor. “Ik zie parallellen met de ICT-wereld, waar ook een groot gebrek is aan vakkundig personeel. Ook daar is het erg verleidelijk om voor jezelf te beginnen. Of ons als sector eenzelfde ontwikkeling staat te wachten, durf ik echter niet te zeggen.”

“Grijp je kans”
Ook Erik Bek is voorzichtig met prognoses. Na jarenlang werkzaam te zijn geweest bij installatiebedrijven, begon de 47-jarige 10 jaar geleden voor zichzelf. “Niet als installateur, want dan ben je altijd volgend, maar als adviseur”. Na de crisis te zijn doorgeknokt, bloeit het bedrijf van Bek en zijn compagnon als nooit tevoren. E&B Engineering en Bouwbegeleiding heeft inmiddels 4 mensen in dienst en een volle portefeuille met opdrachten. “Ik denk dat veel installateurs met een vaste baan nog huiverig zijn om de stap te wagen. Het is ook geen kleinigheid. Zeker in het begin draai je weken van 60 – 80 uur. Aan de andere kant is dit wel het moment bij uitstek om voor jezelf te beginnen. Daarom zou ik zeggen: “Grijp je kans, maar wees er wel bewust van wat er allemaal bij komt kijken en ga eerlijk voor jezelf na of je dat wel aankan.”