Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 125 seconden

Volta Limburg en Essent zijn een pilot gestart om bij 50 huishoudens in Limburg een slimme boiler te testen. De eerste exemplaren zijn eind november geplaatst. De huishoudens doen mee aan een proef om water in de boiler automatisch op te warmen als er een overschot aan zonne- en windenergie op het elektriciteitsnet beschikbaar is. Hierdoor kan elektriciteit efficiënter worden benut.

Volta Limburg en Essent werken voor de proef samen met Itho Daalderop, producent van de Green Energy Smartboiler. Zowel huiseigenaren, energieleveranciers als netbeheerders hebben voordeel bij het gebruik van slimme boilers. Huiseigenaren kunnen besparen op hun energierekening en energieleveranciers en netbeheerders kunnen vraag en aanbod van elektriciteit beter afstemmen op elkaar.

Duurzamer warm water
Een elektrische boiler gebruikt elektriciteit om water te verwarmen en op te slaan. Dit warm water wordt gebruikt voor tapwater in de keuken en tijdens het douchen. Volta Limburg en Essent testen of de slimme elektrische boiler vaker kan worden opgewarmd op momenten dat de zon schijnt of de wind waait. In het geval van de Smartboiler levert het tussentijds opwarmen met deze energieoverschotten een energiebesparing op, omdat de elektriciteitsoverschotten anders niet zouden worden gebruikt. Zo wordt duurzame energie optimaal gebruikt, zonder dat dit invloed heeft op het comfort in huis.

Zelflerend
Jo Houbiers, manager innovatie bij Volta Limburg: “De slimme boiler is zelflerend. Dit betekent dat de boiler voorspelt wanneer de gebruiker warm water nodig heeft en hierdoor niet onnodig opwarmt. Omdat er zo minder stilstandsverliezen in de boiler zijn, levert dit een energiebesparing op. In vergelijking met een normale elektrische boiler, is een slimme boiler tot 10 a 12 procent energiezuiniger.”

Overschotten van wind en zon slim gebruiken
In Nederland wordt er steeds meer stroom opgewekt uit zon en wind. Dit zorgt voor nieuwe kansen, maar ook voor uitdagingen. Stella Brenninkmeijer, Director Marketing Development & Digital bij Essent: “Op een zonnige of windrijke dag wordt er overdag veel stroom opgewekt en is het aanbod van stroom soms groter dan de vraag. Door het gebruik van onze elektrische apparaten aan te passen, stemmen we vraag en aanbod beter op elkaar af. Hierdoor gebruiken we elektriciteit efficiënter, waardoor minder energie verloren gaat. Steeds slimmere apparaten in ons huis zorgen ervoor dat we dit kunnen, zonder dat we dit zelf doorhebben. Aan het einde van de proef van zes maanden, bekijken we de resultaten van het automatisch aansturen van de slimme boiler en hebben we inzicht in de besparingsmogelijkheden. Dan hebben we ook in kaart hoeveel je hiermee kunt besparen op je energierekening.”