Het hoofdkantoor van verzekeraar Vivat heeft een hoge duurzaamheidsscore behaald bij de laatste Breeam-certificatie. Het gebouw behaalde drie sterren op zowel het onderdeel Beheer, Asset als Gebruik. Een verbetering met twee sterren ten opzichte van de laatste certificering. De hoge scores zijn onder meer behaald door de verouderde warmtepomp is vervangen voor een warmtepomp met een hogere COP. Ook is het bestaande koudemiddel R134a vervangen door R1234yf, dat 335 keer minder schadelijk.

Breeam is een internationaal keurmerk en staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Deze methodiek maakt de integrale duurzame prestaties van een gebouw inzichtelijk en brengt verbetermogelijkheden aan het licht.

Bijzondere prestatie
Thomas Metz, programmanager van Dutch Green Building Council (DGBC), de partij die Breeam-NL beheert en ontwikkelt: “Drie sterren worden wel vaker gehaald op één specifiek onderdeel, maar er zijn weinig partijen die op alle drie de onderdelen gecertificeerd zijn volgens de meest recente, aangescherpte norm van Breeam-NL In-Use. Dat zijn er feitelijk maar twee in heel Nederland. Drie sterren op alle onderdelen is dus een bijzondere prestatie te noemen.”

Nog meer mogelijk
Vivat ziet overigens nog andere interessante mogelijkheden om haar hoofdkantoor verder te verduurzamen, zoals de plaatsing van zonnepanelen, het afkoppelen van gas en de plaatsing van groene of blauwe daken.

Op onze nieuwsbrief abonneren