Verwarmingsbranche pleit voor eerlijker subsidiestelsel

De aanpassingen van de ISDE-subsidie 2025 voor warmtepompen die gelden per 1 januari 2025 zijn bekend gemaakt. De Rijksoverheid kiest ervoor de subsidie voor kleine warmtepompen, die vooral gebruikt worden voor hybride verwarmingssystemen, te verlagen. Tegelijkertijd wordt de subsidie op grote warmtepompen, die gebruikt worden voor volledig elektrische verwarmingssystemen, verhoogd. Deze aanpassing komt op een buitengewoon ongelukkig moment nu de verkoopaantallen van alle soorten warmtepompen aanzienlijk zijn gedaald, vindt de Vereniging voor Duurzame Warmte.

De aanpassing heeft volgens de vereniging grote gevolgen voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving, omdat vooral de toegankelijke hybride warmtepomp fors duurder wordt gemaakt. Volgens de Rijksoverheid is deze aanpassing noodzakelijk omdat EU-regels het subsidieerbare bedrag, vanwege staatssteunregels, maximeren op 30% van de verkoopprijs. Andere lidstaten lijken deze regels echter anders te interpreteren.

Aanpassing van het subsidieregime
De leden van de Vereniging voor Duurzame Warmte pleiten voor een complete aanpassing van het subsidieregime, zodat de subsidie dan terecht komt bij de consumenten die de financiële ondersteuning het meeste nodig hebben. Door te kiezen voor een vast bedrag per warmtepomp, wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de vermogens van warmtepompen. Hierdoor wordt de aanschaf van relatief kleinere warmtepompen meer gestimuleerd. Deze warmtepompen zijn vooral geschikt voor kleinere huizen. Bovendien kunnen op deze manier meer huishoudens gebruik maken van de subsidie en hun energielasten verlagen. Een goed voorbeeld is het subsidiëren van de elektrische auto met een vast bedrag. Wil de consument een luxere auto, met een grotere actieradius, dan blijft het subsidiebedrag gelijk. Dit zou ook moeten gelden voor warmtepompen.