Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 101 seconden

Onlangs besliste de Europese Commissie om de Ecodesign-eisen en de labelingsmethodiek per 1 januari 2018 verder aan te scherpen. Deze aanscherping zit hem met name in het verdwijnen van de energielabels E, F en G en maakt verkoop van nieuwe mechanische ventilatiesystemen zonder sensorsturing nagenoeg onmogelijk. De installateur of verdeler mag ventilatietoestellen met een E, F en G label die hij per 1 januari 2018 in zijn magazijn op voorraad heeft liggen nog verkopen, mits deze artikelen vóór aanvang van het nieuwe jaar zijn aangeschaft. Nieuwe toestellen moeten worden voorzien van minimaal één sensor als toebehoren.

Doet de unit het niet beter dan label E, met andere woorden, is er geen sensorsturing voor vocht dan wel CO2 voorzien, dan mag er in Europa geen verkoop meer worden gegenereerd, tenzij er alsnog door de installateur minstens één sensor op basis van CO2- of vochtmetingen aan het toestel wordt gekoppeld voor het verkrijgen van een label D.

De aanscherping is een goede ontwikkeling, vindt Orcon. Deze fabrikant van ventilatietoestellen ontwikkelt, produceert en verkoopt al ruim 15 jaar sensorgestuurde systemen. Zo zijn de woonhuisventilatoren uit de HealthLine en SmartLine standaard voorzien van een ingebouwde vochtsensor. Een CO2-sensor is optioneel te verkiezen. De in het nieuwe jaar vereiste vuilfilterindicatie bij balansventilatiesystemen met warmteterugwinning is eveneens al standaard in de HRC-15 (HeathLine) aanwezig. Maar ook de Compact-10RHB uit de CompactLine voldoet aan de strengere Ecodesign eis.

Als het ventilatiesysteem overigens toegepast wordt ter vervanging van een defect ventilatiesysteem, komt de Ecodesign eis te vervallen. Dit geldt ook voor de volledige toepassing in de utiliteit. De BlueLine en MPV-serie van Orcon zal hierdoor nog leverbaar zijn. De MPV-7/14W zal echter niet meer inzetbaar zijn voor woningbouw toepassingen en de compact-8/14P zal in zijn geheel uit het assortiment genomen worden.

Voor de balansventilatiesystemen met warmteterugwinning wordt een vuilfilterindicatie verplicht. Deze is dus al standaard aanwezig op alle toestellen binnen de HRC-15 (HealthLine) van Orcon. Bij de compacte HRC-225 (HealthLine) dient er gekozen te worden voor tenminste één afstandsbediening die de filtermelding weergeeft.