Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 60 seconden

In 2016 was de opbrengst van zonnepanelen negen procent hoger dan in een gemiddeld jaar. Dat blijkt uit berekeningen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal met gegevens van Siderea en het KNMI. Het aantal zonuren en de zoninstraling waren weer hoger dan voorgaande jaren. Er waren in 2016 ongeveer 1860 zonuren, 220 meer dan gemiddeld. Voor een set van tien zonnepanelen van 2.600 wattpiek (met optimale plaatsing) leveren de extra zonuren een meeropbrengst op van 215 kWh. Het gemiddeld stroomverbruik van een huishouden is 3.300 kWh per jaar.

Niet alleen het aantal zonuren bepaalt de opbrengst van zonnepanelen. De zoninstraling speelt een nog belangrijker rol. Volgens gegevens van het KNMI en Siderea was de landelijk gemiddelde zoninstraling in 2016 zeven procent hoger dan het langjarige gemiddelde. Dit komt door minder fijn stof in de atmosfeer boven Europa, waardoor minder zonnestraling wordt tegenhouden, niet door meer straling van de zon zelf.

Milieu Centraal denkt dat 2017 een goed jaar wordt voor zonne-energie. Per 1 januari is de subsidieregeling voor de aanschaf van een zonneboiler verhoogd. Met deze subsidie wordt duurzaam warm water nog aantrekkelijker, aldus de organisatie, die voorrekent dat een zonneboiler voor 4 personen ongeveer 3.300 euro kost. De subsidie voor zo’n boiler is met ingang van 1 januari ongeveer 1.500 euro.

[related_post themes=”text”]