Vele klimaattechniek in nieuwbouw ROVC fungeert ook als lesmateriaal

Gepubliceerd op

In het nieuwe TechCenter van ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland, worden zeven klimaattechnologieën geïntegreerd. Dit zijn bijvoorbeeld een WKO-systeem, een lucht-water warmtepomp en een VRF-systeem. De systemen zelf en de informatie uit deze systemen maken onderdeel uit van het praktijkgedeelte van de cursussen op het gebied van installatie.

John Huizing, directeur bij ROVC: “Vanaf de start hebben we de wens gehad om een pand neer te zetten waarin cursisten worden geïnspireerd en uitgedaagd op het gebied van techniek. Cursisten komen overal in het pand in aanraking met de technieken. Er is bijvoorbeeld een route over het dak waar het VRF-systeem staat en cursisten kunnen het WKO-systeem bewonderen. Met dit systeem slaan we, op honderden meter onder de grond, warmte en koude op.”
Bart Wopereis, directeur bij installatiebedrijf WSi techniek: “Zeven klimaatconcepten in één gebouw kom je zelden tegen. De nevenfunctie van de technieken als lesmateriaal, maakt het een uniek concept.”

Koppeling BIM-data en GBS-systeem
Naast dat alle technieken in het pand zichtbaar zijn voor cursisten, vormt het pand ook input voor de cursussen van ROVC. BIM, het 3D Bouw Informatie Model, biedt virtueel inzicht in het gebouw met al haar techniek, tot in de fijnste details. Dit model heeft ROVC gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem (GBS). Zo wordt het mogelijk gemaakt om bijvoorbeeld de energieprestatie of de luchtbehandeling van het pand virtueel na te bootsen, maar ook het werkelijke verbruik op dat specifieke moment te tonen. In de praktijklessen gaan technici hiermee aan de slag.
Hugo Lenselink, architect bij ARX Architecten: “Het gebouw is volledig afgestemd op de onderwijsvisie. Bij het ontwerp hebben we continu de vraag in ons achterhoofd gehouden: ‘Hoe ervaart de cursist het gebouw en wat heeft hij nodig om optimaal te studeren?’. Door technieken achter glas te tonen, in plaats van te verstoppen in een aparte technische ruimte, komen theorie en techniek in dit pand bij elkaar.”
Egbert-Jan Rots, directeur bij bouwbedrijf Rots Bouw: “Het is een efficiënt bedrijfsgebouw, waarin duurzaamheid een grote rol speelt. Van de klimaatconcepten tot aan de keuze van bepaalde bouwmaterialen.”

Op onze nieuwsbrief abonneren