Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 164 seconden

CO-STOPDe laatste tijd is koolmonoxidevergiftiging regelmatig in het nieuws. Nog steeds vinden jaarlijks veel ongevallen plaats door koolmonoxidevergiftiging in woningen. Waar in het verleden open verbrandingstoestellen zoals gaskachels en geisers veelal de boosdoeners waren, blijkt dat steeds vaker ook cv-ketels koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Reden hiervoor is veelal slechte ventilatie en verkeerde installatie.

Om koolmonoxidevergiftiging verder terug te dringen, heeft Elbes Group uit Meppel de CO-STOP ontwikkeld. De CO-STOP schakelt bij het detecteren van koolmonoxide (CO) automatisch de cv-ketel of het gastoestel uit. De CO-STOP is het enige CO-alarmsysteem dat naast het geven van een akoestisch alarm, direct de veroorzaker van de koolmonoxide uitschakelt. Hiermee kunnen veel ongevallen voorkomen worden, doordat de hoeveelheid koolmonoxide die geproduceerd wordt nooit de gevaarlijke grens overschrijdt. Dat risico is bij alle andere CO-melders wel aanwezig, omdat tijdens en na het alarm nog steeds koolmonoxide vrij kan komen. Men heeft daarbij de neiging om te kijken wat er aan de hand is, wat tot fatale gevolgen kan leiden.

Het nieuwe systeem is ontwikkeld naar aanleiding van de dood van 2 jonge mensen door koolmonoxidevergiftiging in een appartementencomplex in Meppel. Voor Elbes was het onbegrijpelijk dat er geen systeem bestond dat deze ernstige situatie op eenvoudige wijze had kunnen voorkomen. Elbes is een klein, innovatief en dynamisch bedrijf dat oplossingen ontwikkelt op gebied van energiebesparing (de ECOgreenBOX), productbeveiliging, domotica, toegangscontrole en veiligheid.

De CO-STOP is door Elbes in eigen beheer ontwikkeld. Levering vindt sinds kort plaats aan de erkende installateurs. Hoewel installatie van de CO-STOP zeer eenvoudig is, adviseert Elbes gebruikers de CO-STOP alleen door een erkende installateur te laten installeren. De CO-STOP wordt in de buurt van de cv-ketel aan de muur geplaatst, en wordt bedraad verbonden met de cv-ketel. Bij detectering van een bepaalde hoeveelheid koolmonoxide klinkt een luid alarm en schakelt de CO-STOP de cv-ketel uit. Als de koolmonoxide hoeveelheid weer onder de veilige grens zit, schakelt de CO-STOP de cv-ketel weer (automatisch) in. Hoewel draadloze aansturing meer van deze tijd is en gemakkelijker te installeren lijkt, heeft Elbes bewust gekozen voor het bedraden van de CO-STOP. Als het gaat om persoonlijke veiligheid, mag er geen enkel risico genomen worden op uitval van de CO-STOP. Draadloze verbindingen kunnen uitvallen of een te zwak signaal afgeven, waardoor de kans op het niet functioneren van een veiligheidssysteem zoals de CO-STOP te groot is. Bij een gastoestel wordt de CO-STOP door middel van een bijgeleverde gasklep met de gastoevoerleiding verbonden. Bij detectering van een bepaalde koolmonoxide hoeveelheid, klinkt een luid alarm en zet de CO-STOP de gasklep dicht, waardoor de toevoer van gas afgesloten wordt en het gastoestel uitgaat. Zodra het alarm uitgaat, kan de gasklep weer eenvoudig opengezet worden.

De prijs van de CO-STOP ligt voor consumenten op € 75,00 voor de CV-versie en € 125,00 voor de gasklepversie. Daar komen alleen nog de installatiekosten bij. Dit is een zeer gunstige prijs als je bedenkt dat dit de meest veilige oplossing tegen koolmonoxidevergiftiging is die op de markt is. Voor installateurs biedt de CO-STOP de mogelijkheid om een product aan eindgebruikers aan te bieden die veel extra veiligheid geeft. Het onderhoud van de CO-STOP kan eenvoudig door installateurs aangeboden worden in combinatie met onderhoud op bijvoorbeeld de cv-ketel of warmtetoestel. De CO-STOP heeft een levensduur van 5 jaar.

Voor meer informatie: www.costop.nl en www.elbes.nl